wegetarianska zapiekanka a'la moussaka i tarta jako produkt uboczny


 Najpierw powstała zapiekanka a ponieważ zostało mi uduszonych warzywek(zwykle robię wszystkiego za duzo) , a w zamrażarce miałam resztki tego ciasta klik wymyśliłąm taką oto tartę. Tarta okazała się grzechu warta i została pochłonięta na szczycie Małego Krywania na Słowacji. Och jak ona tam smakowała!
Ale najpierw ...:

ZAPIEKANKA WARZYWNA A'LA MOUSSAKA

składniki na 4 os:

1 duży bakłażan
4-5 ziemniaków
300 g szpinaku
mała cukinia
1 papryka czerwona lub żółta
2 cebule
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
100g fety
tymianek
oregano
sól
pieprz
olej rzepakowy lub masło klarowane

beszmel:  

2 łyżki masła
1 kopiata łyżka mąki
szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól
 pieprz

Ziemniaki obrać i gotować w całości ok 8 min , tak aby były półtwarde. Bakłażana pokroić w plastry. posolić i odstawić na 20 min. Odcisnąć sok który się "wypocił" z bakłażana papierowym ręcznikiem po czym zgrillować go na patelni grillowej.
Ziemniaki odcedzić, po ostygnięciu pokroić w plastry i ułozyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną paprykę a po paru minutach  cukinię i szpinak. Dusić minutę po czym dorzucić zmiksowane pomidory. Doprawić, poczekać minutę i zdjąć z ognia.

i robimy beszamel..

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dokładamy mąkę, dokładnie mieszamy. Gdy składniki się połączą powoli wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny. Gdy sos będzie już gęsty beszamel jest gotowy.
Polewamy 1/3 beszamelu ziemniaki w naczyniu, wykłądamy warzywa, posypujemy kosteczkami sera feta i na to wlewamy pozostały sos beszmelowy. W tym momencie możemy jeszcze posypać całość parmezanem.
Pieczemy ok 30 min w 190 st.






A teraz wróćmy do naszej słynnej tarty..

TARTA NA ORKISZOWYM SPODZIE Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I FETĄ

składniki na ciasto :
(forma o średnicy 26 cm)


400g mąki pszennej orkiszowej
120g masła
3/4 szklanki wody
pół łyżeczki soli

Mąkę wymieszałam z solą dodałam rozpuszczone masło, wodę i wyrobiłam ciasto ręką. Rozwałkowałam je i wyłożyłam formę do tart. Spód pokryłam warzywkami , które zostały mi z zapiekanki powyżej.
Mamy tu więc taki składzik:
mała cebula, ząbek czosnku, pół papryki czerwonej, mała cukinia, garść szpinaku i pomidory z puszki lub jak najbardziej świeże np koktajlowe(kilka sztuk). Warzywka smażymy w kolejności jak wyżej i  doprawiamy ulubionymi ziołami plus ostra papryka. Wykładamy na tartę , posypujemy pokrojoną fetą i
zalewamy sosem.

sos:
pół szklanki śmietany(18%)
1 żółtko
2 łyżki parmezanu
sól
pieprz
szczypta chilli

Pieczemy ok 25-30 min w 190 st.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty