gazpacho- chłodnik z pomidorów
GAZPACHO
składniki na 2 os. :
1 kg dobrych pomidorów
1/4 małej cebulki
1/2 małego świeżego ogórka
1/4 papryki czerwonej
kilka listków świeżej bazyli
1-2 ząbki czosnku
pół łyżeczki chilli w proszku
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
pół łyżeczki soli
miąższ z 6-8 kromek weki lub podobna ilość miąższu z ciabatty
wykonanie:
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, pokroić. Zmiksować w blenderze a następnie przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Schłodzić.
*czosnek przecisnąć przez praskę aby uniknąć niezmiksowanych kawałków
*miąższ z chleba zmoczyć i mocno odcisnąć
Smacznego!
Uwielbiam pomidory, więc muszę wykorzystać ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna i orzeżwiająca propozycja.
OdpowiedzUsuńOjoj, już wiem, że kupię całą furę pomidorów i ogórków na weekend :-) I chyba muszę drugi mikser do biura sobie zorganizować :-)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną od 3 dni :)
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że już są pomidory...takie prawdziwe o pomidorowym smaku :) Wykorzystam Twój przepis na pewno :))
OdpowiedzUsuń