gazpacho- chłodnik z pomidorów



GAZPACHO

składniki na 2 os. :
1 kg  dobrych pomidorów
1/4 małej cebulki
1/2  małego świeżego ogórka
1/4 papryki czerwonej
kilka listków świeżej bazyli
1-2 ząbki czosnku
pół łyżeczki chilli w proszku
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
pół łyżeczki soli
miąższ z 6-8 kromek weki lub podobna ilość miąższu z ciabatty

wykonanie:
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, pokroić. Zmiksować w blenderze a następnie przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Schłodzić.

*czosnek przecisnąć przez praskę aby uniknąć niezmiksowanych kawałków
*miąższ z chleba zmoczyć i mocno odcisnąć

 
 
 Smacznego!






Komentarze

  1. Uwielbiam pomidory, więc muszę wykorzystać ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna i orzeżwiająca propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj, już wiem, że kupię całą furę pomidorów i ogórków na weekend :-) I chyba muszę drugi mikser do biura sobie zorganizować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi za mną od 3 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dobrze, że już są pomidory...takie prawdziwe o pomidorowym smaku :) Wykorzystam Twój przepis na pewno :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty