Wegańskie mleko migdałowe









Weganie doskonale wiedzą jak przygotowaqć mleko z produktów roślinnych : soi, kokosa, orzechów czy migdałów. Ja chciałabym zachęcić wszystkich na co dzień pijących mleko krowie do spróbowania czegoś nowego. Mleko roślinne to nic trudnego , smakuje o niebo lepiej niż krowie i z pewnością przewyższa go w wartościach odżywczych. Mogą go pić alergicy oraz ci którzy mają problem z trawieniem laktozy i kazeiny.
Mleko migdałowe jest doskonałe dla chorych na wrzody i nadkwasotę bo ma silne właściwości alkalizujące. Jest bogate w białko,wapń i witaminę E, która chroni ścianki komórek przed wolnymi rodnikami. Jest niskokaloryczne ! Same plusy a więc do dzieła!!

MLEKO MIGDAŁOWE

szklanka migdałów
4 szklanki wody  źródlanej bądź filtrowanej

Migdały należy zalać wodą i odstawić na noc. Rano odcedzić, przepłukać wrzucić do blendera i zmiksować ze szklanką wody. Ja dodatkowo obrałam migdały z łupek ale jest to czynność wyjątkowo żmudna a zupełnie niekonieczna więc można sobie ja darować. Zmiksowaną papkę przelać na sito wyłożone podwójnie złożoną gazą i dokładnie odcisnąć. Wrzucić pozostałą masę migdałową z powrotem do blendera , zalać drugą szklanką wody i zmiksować. Przecedzić przez sito wyłożone gazą identycznie jak poprzednio. Czynność powtarzać aż do wyczerpania wody. Można też zmiksować migdały od razu z całą wodą jeśli mamy odpowiedni sprzęt. Mleko przechowujemy w lodówce max 3 dni, wychodzi go sporo, ok 1 litr  więc na pierwszy raz  radzę zrobić z połowy szklanki.




Smacznego!!!

Komentarze

  1. Genialne ,wygląda jak krowie ,a czy do kawy też się nada?

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne tylko kawa nie może być bardzo gorąca bo się warzy. Można też je lekko podgrzać (mleczko) ale ja zwykle wlewam do kawy przestudzonej, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie tam nawet nie trzeba zachęcać, uwielbiam wszystkie alternatywy, choć do weganki bardzo mi daleko :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczne zdjęcie, aż apetytu nabrałam, i tak bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam, zrobiłam. Dodałam truskawki i miałam pyszny koktajl. Tylko szybko sie popsuło w lodówce . Juz na drugi dzień:(

    OdpowiedzUsuń
  6. To rzeczywiście mega szybko, nie mam pojęcia dlaczego , może to kwestia jakości migdałów. U mnie zwykle schodzi w 2 dni... Wniosek : nie robić za dużo a jak już się zrobi to wypijać jak najszybciej :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszące :) Chyba muszę wreszcie je robić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty