Tort OREO









Tort zamówiony na imieniny przez córkę i wykonany wspólnymi siłami. Nie ukrywam, że przygotowanie go sprawiło nam ogromną frajdę. Jest łatwy i nie powinien sprawić nikomu trudności. Ja osobiście nie jestem miłośniczką ciastek oreo ale tort był prawdziwym hitem. Polecam szczególnie dla dzieci!

TORT OREO
źródło

składniki:
na tortownicę o śr 24 cm

 

  •  1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru(lub cukru pudru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 jajka, duże
  • 1 1/4 szklanki maślanki
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
krem :
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 1/2 łyżki cukru pudru
  • 7 ciastek oreo
 dodatkowo:
  •  180 g ciastek oreo
wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

 Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy sól.
 Masło przekładamy do dużej miski i miksujemy około 3 min. Następnie dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy na tzw. puch (ok. 3 minuty). Dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Stopniowo wlewamy cały czas miksując 1/2 szklanki maślanki. Następnie część suchych składników, miksujemy, pozostała maślanka, miksujemy i ostatnia część suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia.

 Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o śr. 24 cm silikonowych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Można upiec też w jednej i potem przeciąć ciasto na pół.  Pieczemy w temp. 190 C przez ok 30 min ( jeśli pieczemy dwa placki) lub 45 min (jeśli pieczemy jeden placek) a zawsze do  tzw. suchego patyczka.  
Po upieczeniu zdejmujemy boki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Lekko ścinamy wierzch, jeśli jest bardzo nierówny i przekrajamy na pół w przypadku gdy piekliśmy tylko jeden  krążek.

masa:
Serek mascarpone przekładamy do wysokiej miski, wlewamy śmietankę i miksujemy, aż masa mocno zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Krem dzielimy na pól. Do połowy dodajemy pokruszone ciastka oreo. Resztę odkładamy.
Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub paterze. Wykładamy krem z pokruszonymi ciastkami , wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Resztą kremu smarujemy wierzch oraz boki ciasta, zostawiamy trochę kremu na wykończenie!
Kilka ciastek oreo odkładamy do dekoracji wierzchu tortu, pozostałą część ciastek (całe) wkładamy do malaksera lub woreczka foliowego i mielimy. Obsypujemy boki tortu oraz posypujemy wierzch. Krem, który nam pozostał przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki. Wykonujemy kilka dużych gwiazdek. W każdą wciskamy całe ciastko oreo. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki.





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty