Ciasto czekoladowe
Ciasto jest trochę podobne do "murzynka" choć zdecydowanie bardziej czekoladowe, bardziej wilgotne i cięższe. Ostatnio ulubione w moim domu. Wykonanie banalne i szybkie.
CIASTO CZEKOLADOWE
zródło
SKŁADNIKI:
na keksówkę 21 cm
100g czekolady gorzkiej
150g miękkiego masła
200g drobnego cukru
3 łyżki mleka
3 jaja
200g mąki
łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
100g czekolady gorzkiej
łyżka masła
łyżka mleka
WYKONANIE:
Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, po łyżce masy czekoladowej i po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i kakao,stale ucierając aż do wyczerpania składników. Jaja powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 -190stopni C lub lepiej do suchego patyczka.
Upieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką mleka.
Smacznego!
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie dziś i też czekoladowo, podobnie jak u mnie :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe pyszności :) Idealne na jesienną chandrę :)
OdpowiedzUsuńidealne do kawki :)
OdpowiedzUsuń