Babeczki czekoladowe
Czekolada, czekolada....nidgy nie za dużo czekolady :-) Babeczki od Małej cukierenki
to moc czekolady. Wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach , rozkoszne!
BABECZKI CZEKOLADOWE
przepis TUTAJ
Składniki na 12 sztuk:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
*dałam całą tabliczkę czekolady więc i mniej kakao (2 łyżki) .
Wykonanie:
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników ( najlepiej trzepaczką) .Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Smacznego^^
Małe pyszności:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką muffinków, a w szczególności czekoladowych! Najlepszym dla mnie przepisem jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Te babeczki są bardzo czekoladowe, wilgotne i przepyszne! polecam wszystkim wielbicielom czekoladowych wypieków!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń