ciasto czekoladowo- kawowe posypane kokosem.
W Szwecji zwane ciastem miłości i nie ma się co dziwić.
Trochę przypomina nasz swojski murzynek choć bardziej z wyglądu, w smaku cięższe , wilgotniejsze i bardziej aromatyczne bo mamy tu moc czekolady, delikatny posmak kawy i zdecydowany ale nie dominujacy kokos. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne ! Polecam !
KARLEKSMUMS
źródło
składniki :
140 g masła
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2 duże jajka
3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
180 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w małym garnuszku, przestudzić.
W misie miksera umieścić jajka, cukier i
wanilię. Ubić do połączenia się składników i otrzymania jaśniejszej
piany - nie ubijać na sztywno! Dodać mleko i roztopione masło,
zmiksować. Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną, proszek
do pieczenia, kakao i sól. Wymieszać rózgą kuchenną (nie używać
miksera) tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto,
wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC bez termoobiegu przez około 14 - 17
minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
* piekłam w 190ºC ale to już kwestia piekarnika
polewa czekoladowa:
3 łyżki zaparzonej, mocnej kawy
1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
30 g masła
Rozpuścić czekolade i masło na parze , dodać kawę , wymieszać.
dodatkowo:
0.5 szklanki wiórków kokosowych ( lub więcej)
Wystudzone ciasto pokryć polewą, Posypać wiórkami kokosowymi i
odstawić do stężenia polewy. Pokroić w kwadraty i podawać.
* w polewie zrezygnowałam ze śmietanki bo wole jak polewa jest twardsza po zastygnięciu.
Smacznego :-).
Kokos pasuje jako posypka!
OdpowiedzUsuń