ciasto czekoladowo- kawowe posypane kokosem.








W Szwecji zwane ciastem miłości i nie ma się co dziwić.
Trochę przypomina nasz swojski murzynek choć bardziej z wyglądu, w smaku cięższe , wilgotniejsze i bardziej aromatyczne bo mamy tu moc czekolady, delikatny posmak kawy i zdecydowany ale nie dominujacy kokos. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne ! Polecam !

KARLEKSMUMS

źródło 


składniki :

140 g masła
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2 duże jajka
3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
180 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii




wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w małym garnuszku, przestudzić.

W misie miksera umieścić jajka, cukier i wanilię. Ubić do połączenia się składników i otrzymania jaśniejszej piany - nie ubijać na sztywno! Dodać mleko i roztopione masło, zmiksować. Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wymieszać rózgą kuchenną (nie używać miksera) tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC bez termoobiegu przez około 14 - 17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

* piekłam w 190ºC ale to już kwestia piekarnika

polewa czekoladowa:


3 łyżki zaparzonej, mocnej kawy
1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
30 g masła
Rozpuścić czekolade i masło na parze , dodać kawę , wymieszać.

dodatkowo:

0.5 szklanki  wiórków kokosowych ( lub więcej)


Wystudzone ciasto pokryć polewą,  Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do stężenia polewy. Pokroić w kwadraty i podawać.



* w polewie zrezygnowałam ze śmietanki bo wole jak polewa jest twardsza po zastygnięciu.


Smacznego :-).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty