Papryka faszerowana, przepis wegański
Zdecydowanie w mojej ulubionej wegańskiej wersji z suszonymi pomidorami i śliwkami wędzonymi co stawia ja wysoko w rankingu oryginalnych przepisów na to popularne danie. Zróbcie koniecznie jeśli tylko lubicie próbować nowych smaków i nie boicie się eksperymentów.
przepis od OLGI SMILE
PAPRYKA FASZEROWANA
składniki:
6-8 papryk czerwonych
2 cebule
4 średnie pomidory
3-4 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
5 śliwek wędzonych
1,5 szklanki ryżu
po 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i kopru
płaska łyżeczka cynamonu'
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
ok 100ml oleju do smażenia
wykonanie:
Na patelni zeszklić poszatkowane drobno cebule i czosnek. W blenderze rozdrabnić pomidory ze śliwkami i pomidorami suszonymi. Wlać na patelnie i smażyć razem około 5 minut. Dodać ryż, 1,5 szklanki wody, obie papryki suszone, cynamon oraz kilka szczypt soli. Dusić kolejne 8 minut. Przełożyć masę do miski i połączyć z poszatkowaną zieleniną. Przestudzić .
Papryki umyć dokładnie , odkroić górę, wyjąć gniazdo nasienne. Napełnić masą. Papryki ułożyć w garnku, przykryć odciętymi kawałkami. Do garnka wlać tyle wody( może być bulion warzywny) aby papryki były w połowie zanurzone, i piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.
Podawać z sałatami i dobrym winem.
Pychotka !
Smacznego!
Papryka jest pyszna, a tak podana smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDla zaostrzenia smaku zawsze warto dodać trochę płatków chili.
OdpowiedzUsuń