Bezglutenowy chlebek jaglany
Dziś polecam znakomita alternatywe dla tradycyjnego pieczywa , takie flatbread w wersji bezglutenowej. Jeśli chleby bezglutenowe na drozdżach sprawiają wam problem spróbujcie tymi płaskimi chlebkami. Mozna je tworzyć w przeróżnych warjacjach. Bazą jest kasza jaglana, która doskonale zlepia wszystkie składniki. Z tego powodu znakomicie sprawdza się też we wszelakich kotletach wegańskich. Niech żyje kasza jaglana! Do tego ulubione dodatki i gotowe. Przygotowanie jest błyskawiczne.
Pomysł na chlebek zaczerpnęłam z ukochanej książki "Smakoterapia" Iwony Zasuwy . Gorąco polecam i książkę i przepis.
PŁASKI CHLEBEK Z KASZY JAGLANEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIA, BEZLGUTENOWY, WEGAŃSKI
składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki mąki bezglutenowej (ryżowa, gryczana, z ciecierzycy lub inna)
2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego (w wersji niewegańskiej jajo)
6-8 pomidorów suszonych z oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
łyżeczka suszonej bazylii
ew. inne ulubione przyprawy
wykonanie:
wszystkie składniki zblendować blenderem, można dodać wody aby się lepiej połączyło wszystko. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Dodać pokrojone pomidory , wymieszać.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Uformować prostokąt o grubości ok 1 cm, wyrównać. Piec z termoobiegiem w temp 170 st przez ok 40 min.. Gdy wystygnie pokroić na podłużne kromki.
Przechowywać w zimnie , aby chlebek odświeżyć postępować jak z każdym innym pieczywem. zwilżyć go wodą i włożyć na chwilę do gorącego piekarnika.
Chlebek właściwie przechowywany dobrze smakuje do 3 dni.
Smacznego!
Pomysł na chlebek zaczerpnęłam z ukochanej książki "Smakoterapia" Iwony Zasuwy . Gorąco polecam i książkę i przepis.
PŁASKI CHLEBEK Z KASZY JAGLANEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIA, BEZLGUTENOWY, WEGAŃSKI
składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki mąki bezglutenowej (ryżowa, gryczana, z ciecierzycy lub inna)
2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego (w wersji niewegańskiej jajo)
6-8 pomidorów suszonych z oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
łyżeczka suszonej bazylii
ew. inne ulubione przyprawy
wykonanie:
wszystkie składniki zblendować blenderem, można dodać wody aby się lepiej połączyło wszystko. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Dodać pokrojone pomidory , wymieszać.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Uformować prostokąt o grubości ok 1 cm, wyrównać. Piec z termoobiegiem w temp 170 st przez ok 40 min.. Gdy wystygnie pokroić na podłużne kromki.
Przechowywać w zimnie , aby chlebek odświeżyć postępować jak z każdym innym pieczywem. zwilżyć go wodą i włożyć na chwilę do gorącego piekarnika.
Chlebek właściwie przechowywany dobrze smakuje do 3 dni.
Smacznego!
Uwielbiam płatki jaglane, to z pewnością wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOsobiście nie jestem wielką zwolenniczką pieczywa bezglutenowego, gdyż mi bardzo smakuje normalny chleb. Chociaż jak zrobię kilka fajnych przepisów od https://basiazsercem.pl/ to moim zdaniem nic się nikomu nie stanie. Najważniejszy jest odpowiedni dobór mąki i można zrobić praktycznie wszystko.
OdpowiedzUsuń