Łosoś , kapary i masło pietruszkowe.
Niedziela.....
Leniwy, późny poranek.....
Wreszcie bez pośpiechu, bez budzika.... potwora najbardziej konsekwentnego z konsekwentnych,..... bez planów na resztę dnia.......zajadam owsiankę i spoglądam przez okno na błękitne niebo.
Dziś złapię oddech , uśmiechnę się do siebie i.................... napiszę posta :)))
Łosoś z kaparami, masłem pietruszkowym i pomidorkami
składniki dla 2-3 osób
1 średni filet z łososia
pół słoiczka kaparów
kilka gałązek oregano(lub łyżeczka suszonego)
łyżeczka czosnku granulowanego
sok z połowy cytryny
sól morska
pieprz świeżo mielony
szczypta płatków chilli
ok 10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki masła
3 łyżki natki
Filet z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić , popieprzyć, posypać czosnkiem i płatkami chilli, następnie obłożyć oregano i wstawić na pół godziny do lodówki.
Masło (w temp pokojowej) utrzeć z pietruszką. Wyjąć filet posmarować masłem pietruszkowym, posypać kaparami i obłożyć pomidorkami przekrojonymi na połówki. Całość lekko posypać solą morską.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 25-30 min.
Podawać z ryżem lub z dobrym pieczywem.
Tak przyrządzonego łososia mogłabym jeść codziennie!!
Smacznego:))
Leniwy, późny poranek.....
Wreszcie bez pośpiechu, bez budzika.... potwora najbardziej konsekwentnego z konsekwentnych,..... bez planów na resztę dnia.......zajadam owsiankę i spoglądam przez okno na błękitne niebo.
Dziś złapię oddech , uśmiechnę się do siebie i.................... napiszę posta :)))
Łosoś z kaparami, masłem pietruszkowym i pomidorkami
składniki dla 2-3 osób
1 średni filet z łososia
pół słoiczka kaparów
kilka gałązek oregano(lub łyżeczka suszonego)
łyżeczka czosnku granulowanego
sok z połowy cytryny
sól morska
pieprz świeżo mielony
szczypta płatków chilli
ok 10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki masła
3 łyżki natki
Filet z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić , popieprzyć, posypać czosnkiem i płatkami chilli, następnie obłożyć oregano i wstawić na pół godziny do lodówki.
Masło (w temp pokojowej) utrzeć z pietruszką. Wyjąć filet posmarować masłem pietruszkowym, posypać kaparami i obłożyć pomidorkami przekrojonymi na połówki. Całość lekko posypać solą morską.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 25-30 min.
Podawać z ryżem lub z dobrym pieczywem.
Tak przyrządzonego łososia mogłabym jeść codziennie!!
Smacznego:))
Łosoś jest zawsze pyszny, bez względu na to, jak go przyrządzimy. Bardzo apetyczne trzecie zdjęcie.
OdpowiedzUsuńKaparów nie lubię, ale też zdarzyło mi się popełnić danie z łososiem i kaparami i nawet wtedy mi smakowało! Ale masło pietruszkowe, jak najbardziej, ja lubię czosnkowe z ziołami prowansalskimi. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWidzę, że więcej nas leniuchowało:P Ale ja na całego - obiadu już drugi dzień nie było w domu;) Twój łosoś bardzo mi się podoba, przyrządziłaś go właśnie tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam!
OdpowiedzUsuńaż się głodna zrobiłam xd
uwielbiam leniwe niedzielne poranki. i łososia też.
OdpowiedzUsuńWcale Ci się nie dziwię, też mogłabym jeść takiego łososia codziennie, wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Fantastyczny przepis. Zapisuję i wkrótce zrobię.
OdpowiedzUsuńTen kolaż z cytrynami jest genialny!
OdpowiedzUsuńPrzepis na łososia z kaparami zapisuję, bo wygląda nader smakowicie i "pędzę" dalej uzupełnić zaległości w przeglądaniu Twojego bloga:) Pzdr Aniado
to musi smakować przeprzepysznie!chyba zjem to przez monitor :))
OdpowiedzUsuń