na poprawę humoru:)
Oto tarta , którą zrobicie w przysłowiowe 5 minut. Choćby zaraz. Za oknem deszcz leje strumieniami, zimno, szaro, nie letnio ,...dlaczego by nie poprawić sobie humoru pyszną, ciepłą i jak najbardziej letnią kolacją. A zaraz potem inna propozycja , zupka z młodych letnich warzyw. Zupka, która przypomni nam, że mamy lato i wakacje.
tarta z cukinią i fetą
opakowanie ciasta francuskiego
cukinia
cebula
ząbek czosnku
pomidorki koktajlowe
dobra grecka feta
sól
pieprz
oliwa
zoła prowansalskie
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek, dorzucamy plasterki cukinii, dusimy kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce, lekko rozwałkowujemy. Wykładamy podduszoną cukinię, dekorujemy połówkami pomidorków i kosteczkami fety. Posypujemy ziołami,solą pieprzem i pieczemy ok 20-25 min w 190 st.
letnia zupka jarzynowa
cebula
2 marchewki
pietruszka
mały seler
kalarepka
pół małego kalafiora
mała cukinia
2-3 ziemniaczki
zielona pieruszka
koperek
łyżka masła
kostka warzywna
liść laurowy
sól
pieprz
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, wrzucić pokrojone warzywa (oprócz cukini), liść laurowy, sól, zalać bulionem warzywnym z kostki (ok.1,5litra) i gotować ok 10 min, wrzucić cukinię, koperek i gotować jeszcze 5 minut. Posypać pieprzem i zieloną pietruszką.
Smacznego!
tarta z cukinią i fetą
opakowanie ciasta francuskiego
cukinia
cebula
ząbek czosnku
pomidorki koktajlowe
dobra grecka feta
sól
pieprz
oliwa
zoła prowansalskie
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek, dorzucamy plasterki cukinii, dusimy kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce, lekko rozwałkowujemy. Wykładamy podduszoną cukinię, dekorujemy połówkami pomidorków i kosteczkami fety. Posypujemy ziołami,solą pieprzem i pieczemy ok 20-25 min w 190 st.
letnia zupka jarzynowa
cebula
2 marchewki
pietruszka
mały seler
kalarepka
pół małego kalafiora
mała cukinia
2-3 ziemniaczki
zielona pieruszka
koperek
łyżka masła
kostka warzywna
liść laurowy
sól
pieprz
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, wrzucić pokrojone warzywa (oprócz cukini), liść laurowy, sól, zalać bulionem warzywnym z kostki (ok.1,5litra) i gotować ok 10 min, wrzucić cukinię, koperek i gotować jeszcze 5 minut. Posypać pieprzem i zieloną pietruszką.
Smacznego!
wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńSuper! U mnie dziś w planach pizza na cieście francuskim. mam nadzieję, że wyrośnie tak ładnie jak Twoja tarta :)
OdpowiedzUsuń