Chleby dwa
Dziś mam przyjemność zaprezentować dwa chleby.
Chleby są bardzo różne.
Pierwszy ciemny, ciężki, razowy, z ziarnami na zakwasie.
Taki jaki kocham najbardziej.
Drugi biały, lekki, delikatny, na drożdżach zrobiony dla kogoś kto nie lubi ani ziaren ani razowych wypieków.
Oba mnie zachwyciły.
Oba polecam.
150 g zakwasu
0.5 kg mąki pszennej zwykłej
0,5 kg mąki żytniej razowej
0,5 kg mąki pszennej razowej
3 łyżeczki soli
3 garście siemienia lnianego
3/4 szklanki płatków owsianych
3 garście słonecznika
2 garście pestek dyni
6 szklanek wody
tłuszcz + tarta bułka do wysmarowania foremek
Dokarmiony zakwas* mieszamy z mąkami i wodą, dodajemy sól i pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy.
Foremki natłuszczamy , wysypujemy tartą bułką lub otrębami. Do tak przygotowanych foremek wkładamy ciasto (3/4 wysokości) , przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st C i pieczemy ok godzinę. Po 15 min zmniejszamy temp na 200 st C. Upieczone chlebki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce. Jeśli spód jest niedopieczony(pukamy palcem, upieczony powinien wydać odgłos jakby w środku było pusto) dopiekamy już bez formy.
* zanim użyjemy zakwasu musimy go dokarmić na 10 g przed.
Rano dokarmiamy zakwas, wieczorem robimy ciasto , rano następnego dnia pieczemy:)
Toskański chleb z białej mąki pieczony w garnku
rozczyn:
30g świeżych drożdży
6 łyżek ciepłej wody
50 g mąki pszennej typ 450 lub 550
ciasto:
450g mąki pszennej typ 450 lub 550
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
tłuszcz do wysmarowania garnka +tarta bułka
Rozczyn drożdżowy robimy dzień wcześniej, wieczorem, mieszając jego składniki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Na drugi dzień rano rozczyn mieszamy z wodą , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto min 10 minut tak aby było gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do foremki czy jak u mnie garnka żeliwnego wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tarta bułką, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie chlebek oprószamy mąka nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st C na ok godzinę .Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200 st C. Po tym czasie wyjmujemy z garnka(foremki) i studzimy na kratce.
Oba przepisy pochodzą z książki Anny Wrońskiej domowy chleb
Smacznego:))
Chleby są bardzo różne.
Pierwszy ciemny, ciężki, razowy, z ziarnami na zakwasie.
Taki jaki kocham najbardziej.
Drugi biały, lekki, delikatny, na drożdżach zrobiony dla kogoś kto nie lubi ani ziaren ani razowych wypieków.
Oba mnie zachwyciły.
Oba polecam.
Chleb z mąki mieszanej z ziarnami
składniki na 2 keksówki
150 g zakwasu
0.5 kg mąki pszennej zwykłej
0,5 kg mąki żytniej razowej
0,5 kg mąki pszennej razowej
3 łyżeczki soli
3 garście siemienia lnianego
3/4 szklanki płatków owsianych
3 garście słonecznika
2 garście pestek dyni
6 szklanek wody
tłuszcz + tarta bułka do wysmarowania foremek
Dokarmiony zakwas* mieszamy z mąkami i wodą, dodajemy sól i pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy.
Foremki natłuszczamy , wysypujemy tartą bułką lub otrębami. Do tak przygotowanych foremek wkładamy ciasto (3/4 wysokości) , przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st C i pieczemy ok godzinę. Po 15 min zmniejszamy temp na 200 st C. Upieczone chlebki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce. Jeśli spód jest niedopieczony(pukamy palcem, upieczony powinien wydać odgłos jakby w środku było pusto) dopiekamy już bez formy.
* zanim użyjemy zakwasu musimy go dokarmić na 10 g przed.
Rano dokarmiamy zakwas, wieczorem robimy ciasto , rano następnego dnia pieczemy:)
Toskański chleb z białej mąki pieczony w garnku
rozczyn:
30g świeżych drożdży
6 łyżek ciepłej wody
50 g mąki pszennej typ 450 lub 550
ciasto:
450g mąki pszennej typ 450 lub 550
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
tłuszcz do wysmarowania garnka +tarta bułka
Rozczyn drożdżowy robimy dzień wcześniej, wieczorem, mieszając jego składniki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Na drugi dzień rano rozczyn mieszamy z wodą , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto min 10 minut tak aby było gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do foremki czy jak u mnie garnka żeliwnego wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tarta bułką, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie chlebek oprószamy mąka nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st C na ok godzinę .Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200 st C. Po tym czasie wyjmujemy z garnka(foremki) i studzimy na kratce.
Oba przepisy pochodzą z książki Anny Wrońskiej domowy chleb
Smacznego:))
Ten pierwszy wygląda tak jak mój ulubiony z piekarni, ale boję się, ze gdy znowu nastawie zakwas, to nic z tego nie będzie:/ A wygląda tak pysznie... już widzę na nim masło i kawałek twarogu mmm
OdpowiedzUsuńKochana nie zrażaj się jeśli coś nie tak poszło ci z zakwasem, spróbuj jeszcze raz. Takie chlebki na zakwasie są o niebo lepsze niz te na drożdżach. Pozdrawiam cieplutko:))
OdpowiedzUsuń