biała rzodkiew w sosie śmietanowym z miętą
biała rzodkiew nie gości często na naszych stołach, a szkoda bo to pyszne i zdrowe warzywo. Surowe możemy zetrzeć na surówkę w towarzystwie soku z cytryny, śmietany i odrobiny majonezu, pokrojone w plastry możemy dusić w sosach: pomidorowym , koperkowym , pieczarkowym czy...... śmietanowo-miętowym:) Zapraszam!
składniki:
2 białe rzodkwie
pół dużej cebuli
pół szklanki wina białego
pół szklanki bulionu
2-3 łyzki masła
pół szklanki śmietany 18 %
łyżka świeżej posiekanej mięty
sól
pieprz
wykonanie:
Rzodkiew obrac włożyc do szerokiego rondla i ugotowac w osolonej wodzie na półmiękko
Pokroić w plastry o grubości ok 2cm .
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć. Wlać bulion, wino i na końcu śmietanę. Dobrze wymieszać, doprawić solą pieprzem do smaku.
Ułożyc plastry ugotowanej rzodkwi w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, polać sosem ,posypać miętą i zapiekać w temperaturze 190 st ok 20-25 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz