sałatka
Sałatka ze smażoną dynią
800g dyni
100 g sałat sezonowych ( u mnie roszponka i lodowa)
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
pomidorki koktajlowe
2-3 łyżki posiekanych migdałów
granat
dressing
pół szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Składniki dressingu wymieszać.
Dynię obrać , pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (kilka minut) doprawić solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i dusić kilka minut ( większość wody powinna odparować , należy uważać aby dynia pozostała chrupiąca). Dynię ostudzić, wymieszać z resztą składników, polać dressingiem.
Smacznego!!
Te kolory są fantastyczne. Podoba mi się dynia w takim wydaniu;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna