Lebkuchen- niemieckie pierniczki
No to czas najwyższy na świąteczny wypiek.
Mięciutkie, rozpływające się w ustach , pachnące pomarańczą niemieckie pierniczki lebkuchen. Ciasto nie musi być robione wcześniej(nie wymaga leżakowania) więc można je zrobić naprawdę w ostatniej chwili. Polane słodkim lukrem są takie świąteczne.
Polecam również te pierniczki (klik) ale na te musimy zarezerwować ciut więcej czasu , ciasto tu (klik) robimy na kilka, kilkanaście dni przed pieczeniem.
lebkuhen
(oryginał moje wypieki)
ok 30 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 85 g migdałów zmielonych na mąkę(ew. olejek migdałowy)
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórkę otartą z jednej pomarańczy
W garnuszku rozpuścić masło i miód.
Przestudzić.
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i zmiksować. Odstawić aż wyraźnie zgęstnieje.
Następnie wybierać łyżką po trochę ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczyć mokrą łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Wystudzić na kratce. Ozdobić lukrem ewentualnie rozpuszczoną czekoladą.
lukier
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
do cukru dodawać po łyżce wody, powoli, cały czas mieszając , lukier nie może być za rzadki.
Smacznego!!
prześliczne pierniczki , takie puszyste , muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuńahh kocham święta ;D
Wręcz 'zalane' lukrem. Pycha!:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne!
OdpowiedzUsuńMyślę, że widziałem ciekawsze wpisy
OdpowiedzUsuńTo jeden z lepszych blogów na blogspocie.
OdpowiedzUsuń