vege burgery
Wegetariański burger ma tę wyższość nad klasycznym, że można go komponować na wiele różnych sposobów z wykorzystaniem przeróżnych składników. Zainspirowana pęczakoburgerem z ostatniego wydania Kukbuka wyprodukowałam burgera z kaszy gryczanej, czerwonej soczewicy i fety. Strzałem w dziesiątkę okazal się dodatek pora w miodzie, cudownie komponuje się z całością, czysta poezja...polecam:))
vege burger
składniki:
(6 porcji)
1/3 szklanki kaszy gryczanej
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
70g fety
pół cebuli
1 jajko
1 por
łyżka miodu
sałata
bułki
pieprz
natka
3-4 łyżki tartej bułki, maki kukurydzianej lub kaszy manny
olej do smażenia
wykonanie:
Kaszę gryczaną opłukać, wrzucić do ok szklanki osolonej, wrzącej wody . Gotować, po ok 5 minutach dosypać soczewicę, dalej gotować do miękkości. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Ugotowaną kaszę z soczewicą pomieszać dokładnie z drobno pokrojoną fetą, podsmażoną cebulką, dodać pieprz, sól (ewentualnie) , jajko, mąkę kukurydzianą, i pokrojona natkę. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi rękami formować kotleciki i smażyć na gorącym oleju z obu stron.
Pora pokroić , przesmażyć na oleju z łyżką miodu, podusić do miękkości.
Bułkę przekroić, posmarować keczupem, położyć sałatę lub kiełki, burgera, pory i przykryc druga połówką. Najlepiej smakuje jak całość jest ciepła, wystarczy na chwilę włożyć do mikrofali, lub podgrzać na patelni grillowej.
Smacznego!
vege burger
składniki:
(6 porcji)
1/3 szklanki kaszy gryczanej
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
70g fety
pół cebuli
1 jajko
1 por
łyżka miodu
sałata
bułki
pieprz
natka
3-4 łyżki tartej bułki, maki kukurydzianej lub kaszy manny
olej do smażenia
wykonanie:
Kaszę gryczaną opłukać, wrzucić do ok szklanki osolonej, wrzącej wody . Gotować, po ok 5 minutach dosypać soczewicę, dalej gotować do miękkości. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Ugotowaną kaszę z soczewicą pomieszać dokładnie z drobno pokrojoną fetą, podsmażoną cebulką, dodać pieprz, sól (ewentualnie) , jajko, mąkę kukurydzianą, i pokrojona natkę. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi rękami formować kotleciki i smażyć na gorącym oleju z obu stron.
Pora pokroić , przesmażyć na oleju z łyżką miodu, podusić do miękkości.
Bułkę przekroić, posmarować keczupem, położyć sałatę lub kiełki, burgera, pory i przykryc druga połówką. Najlepiej smakuje jak całość jest ciepła, wystarczy na chwilę włożyć do mikrofali, lub podgrzać na patelni grillowej.
Smacznego!
Chciałbym mieć vege dietę :) Niestety nie znam się ani na ciecierzycach, ani na sojach ani innych wynalazkach.... :((
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
nie nazwałabym tego dieta ale stylem zycia. Ja tak się rozsmakowałam w vege jedzeniu że po mięso sięgam sporadycznie:)))
UsuńZjadlabym :-)
OdpowiedzUsuńdzisiaj z przyjaciółką mówiłyśmy jak bardzo marzą nam si vege burgery! pycha!
OdpowiedzUsuń