Brukselka..
Albo sie ja uwielbia albo nieznosi. Ja naleze do pierwszej grupy. Cale zycie jadalam ja z maslem i tarta bulka...... tez pysznie, ale gdy odkrylam krem balsamiczny i to jak cudnie komponuje sie z brukselka nie odstepuje od tej wersji. Robilam opcje zarowno ze sliwkami jak i z daktylami i obie sa swietne. Z daktylami trzeba uwazac aby nie dac ich za duzo bo sa baardzo slodkie. Na zdjeciach wersja z daktylami.
BRUKSELKA Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM
(2 porcje)
300 g brukselki
8 sliwek suszonych lub 4 daktyle
pol szklanki orzechow wloskich
cebula
2 lyzki octu winnego
1-2 lyzki kremu balsamicznego
sol
pieprz
oliwa
szczypta garam masala (niekoniecznie)
Na oliwie podsmazamy pokrojona cebulke, dorzucamy pokrojone sliwki(daktyle), smazymy, dokladamy umyta, obrana z wierzchnich lisci i pokrojona brukselke. Dodajemy reszte skladnikow bez orzechow, podlewamy woda i dusimy do miekkosci kapustki. W razie potrzeby dolewamy wody. Na koncu wrzucamy orzechy.
Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.
* uwaga ! brak polskich znakow, klawiatura zwariowala
Smacznego!
BRUKSELKA Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM
(2 porcje)
300 g brukselki
8 sliwek suszonych lub 4 daktyle
pol szklanki orzechow wloskich
cebula
2 lyzki octu winnego
1-2 lyzki kremu balsamicznego
sol
pieprz
oliwa
szczypta garam masala (niekoniecznie)
Na oliwie podsmazamy pokrojona cebulke, dorzucamy pokrojone sliwki(daktyle), smazymy, dokladamy umyta, obrana z wierzchnich lisci i pokrojona brukselke. Dodajemy reszte skladnikow bez orzechow, podlewamy woda i dusimy do miekkosci kapustki. W razie potrzeby dolewamy wody. Na koncu wrzucamy orzechy.
Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.
* uwaga ! brak polskich znakow, klawiatura zwariowala
Smacznego!
pycha:)
OdpowiedzUsuńCiekawie ją podałaś :)
OdpowiedzUsuńDanie bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę, mam akurat w lodówce, jutro muszę dokupić pozostałe składniki i testuję Twoją cudowną wersję :-)
OdpowiedzUsuńshft+alt+ctrl albo coś z powyższych przełącza klawiaturę na ukłąd amerykański a wtedy klops, najlepiej wywalić w ogóle wszystkie anglijskie układy i zostawić tylko polski a wtedy nic po naciśnięciu podejrzanego skrótu klawiaturowego nie będzie wariować
OdpowiedzUsuńOd lat jestem wegetarianką. Smaczna potrawa z pomysłem, w moim stylu, w dodatku wartościowa pod kątem odżywczym:)
OdpowiedzUsuń