lody!!!
Jakoś tak mocniej słoneczko przygrzewa wiosna tuż tuż a żeby zima przypadkiem nie powróciła zrobiłam lody. Lody są weganskie a jak wegańskie to oczywiście od Jadłonomi! Jeśli lubicie masło orzechowe to pokochacie te lody . Bardzo proste w wykonaniu , nie wymagają maszyny , wystarczy w zasadzie 3 składniki i wolne popołudnie. A lody są wyśmienite!!
WEGAŃSKIE LODY FISTASZKOWE
składniki:
(na 3 porcje)
puszka mleka kokosowego 400 ml
2 płaskie łyżki masła orzechowego
3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
wykonanie:
Składniki mieszamy i zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Po kilku minutach gotowania(cały czas mieszamy!) garnek odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masę przelewamy do płaskiego plastikowego pojemnika i wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy , energicznie mieszamy trzepaczką i wkładamy do zamrażalnika. Co pół, najdalej godzinę wyjmujemy masę z zamrażalnika i energicznie mieszamy najpierw trzepaczką potem gdy masa jest już twardsza łyżką. Chodzi o napowietrzenie masy aby lody nie były zbite i pełne kryształków.
Moje lody były gotowe po 4,5 godzinach mrożenia.
Smacznego!!!
Uwielbiam takie lody, choć rzadko je robię. Znacznie częściej robię takie z mrożonego banana. Twoje wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńz mrożonego banana też będą :-)))
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają smakowicie :) Z pewnością przywołają wiosnę :)
OdpowiedzUsuń