SERNIK WIEDEŃSKI
Lekki i puszysty, świeży smakuje jak pianka. Nie opada, równy jak stół. Pysznie waniliowy.
spód:
- opakowanie kruchych ciastek
- 4 łyżki masła
- 1000 g dobrego twarogu z wiaderka lub klasycznego zmielonego trzykrotnie
- 5 jaj(osobno żółtka,osobno białka)
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- rodzynki (opcja)u mnie bez
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć z lodówki dzień wcześniej. Mąki przesiać.
Ciasteczka zmielić w blenderze, wmieszać rozpuszczone masło, wymieszać. Kruszonką wyłożyć przygotowana formę o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), wyrównać, docisnąć i schować do lodówki
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na
jasną i puszystą masę. Oddzielić żółtka od białek. Dodawać do misy miksera po łyżeczce masy żółtkowej cały czas ucierając. Stopniowo dodawać też twaróg. Wmieszać obie
mąki, ekstrakt, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie oraz delikatnie wmieszać ubite białka (ręcznie , nie mikserem). Masę przełożyć
do formy na przygotowany spód.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 160ºC,
następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, bez termoobiegu.
Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną
zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 50 g masła
Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.
Smacznego :-).
Wszyscy na przyjęciu prosili o dokładkę :D
OdpowiedzUsuńSo great;)
OdpowiedzUsuń