Małgosia;)

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Pizzy. Trochę śmieszą mnie tego rodzaju celebracje ale jako że pizzę lubię i często pojawia się na moim stole więc święto nie święto dzis będzie  pierwsza z pierwszych , najprostsza i jak dla mnie najsmakowitsza.....pizza o ślicznej nazwie Margherita.

Wydawać by się mogło, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. A tak nie jest. Przypuszcza się, że potrawę, która formą i smakiem przypominała pizzę, podawali już starożytni Grecy. Był to płaski chleb, posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami.


Najprawdopodobniej pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku. Wówczas do Neapolu przybyła królowa Włoch Margherita Sabudzka oraz jej mąż Umberto di Savoia. Raffaele Esposito, piekarz, przygotowywał dla królowej specjalną potrawę, którą była pizza. Danie miało nawiązywać do narodowych barw Włoch, a więc podstawowymi składnikami, których Esposito użył do wyrobu pizzy były: pomidory (czerwień), ser mozarella (biel) oraz bazylia (zieleń). Na cześć królowej pizzę nazwano Margherita i do dziś jest ona jedną z najbardziej lubianych  wersji pizzy.

Pizza Margherita

ciasto

3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki drożdży

(z podanych składników wychodzą dwie takie pizze jak na zdjęciu czyli 3-4 porcje)

sos

pół puszki pomidorów (resztę można zamrozić)
4 łyżeczki dobrego przecieru pomidorowego
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
sól, cukier do smaku
łyżka oliwy
ząbek czosnku(niekoniecznie)

dodatkowo

25 dkg sera mozzarella

Drożdże mieszamy z cukrem i częścią wody i odstawiamy aż zaczną pracować (ok 15 min).
Mąkę przesiewamy do miski , robimy na środku dołek. Wlewamy do dołka zaczyn drożdżowy , dodajemy oliwę , sól, cukier i zagniatamy ciasto.
Ponieważ mąki są różne dobrze jest nie dawać całej podanej ilości od razu, tylko zostawić sobie jakieś pół szklanki i dosypywać do czasu aż ciasto przestanie lepić się do rąk a będzie sprężyste. Ciasto należy wyrabiać minimum 10 min.

Gotowe ciasto wkładamy z powrotem  do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ląduje na blat i należy go rozwałkować do pożądanego kształtu.

Składniki sosu mieszamy w rondelku , miksujemy , zagotowujemy.

Placek smarujemy sosem posypujemy serem i pieczemy 20 min w piecu nagrzamym do 220 st



Smacznego!

Komentarze

  1. niemalże wszędzie króluje pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś wciskałam na pizzę wszystko, co popadnie. Teraz jestem zwolenniczką prostoty. Małgośkę lubię chyba najbardziej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas też była pizza, ale zamówiona:/ Choć smaczna, to i tak nie mogę doczekać się momentu kiedy zostanę szczęśliwą posiadaczką piekarnika :D Pizza będzie jedną z pierwszych do upieczenia...A twojej i tak porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Malgoska mowia mi... ;)
    Margherita, choc taka prosta, to chyba jeden z moich ulubionych rodzajow pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja porywam kawałek na śniadanie, bo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie lubię jak pizza ugina się pod masą dodatków, wszystko z umiarem.
    Agnieszko mam nadzieje że piekarnik pojawi się w twojej kuchni jak najszybciej:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja Małgosia prześlicznej urody:)
    Ja będę świętować z opóźnieniem...
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pizzę i często robię ją sam w domu. Ostatnio też zaopatrzyłem się w sklepie na https://duka.com/pl/ w specjalny kamień ceramiczny do pieczenia. Zaletą pieczenia na kamieniu jest szybkie absorbowanie wilgoci przez ceramikę, przez co spód pizzy ma zawsze odpowiednią kruchość. Moim zdaniem taki dodatek jest idealny do przyrządzania różnego rodzaju ciast, w tym chleba.

    OdpowiedzUsuń
  9. To świetna pizza, prawdopodobnie można ją zrobić w mini piekarniku. Mam jeden specjalnie do pizzy g3ferrari

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty