Jak zrobić sok z aloesu?







Okres zimowy sprzyja wirusom i bakteriom, czas pomysleć o wzmocnieniu odporności najlepiej domowym sposobem.
Aloes to roślina, która rośnie w doniczkach w większości domów. Dlaczego nie wykorzystać jej prozdrowotnych właściwości?. W miąższu łodyg aloesu kryją się witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E oraz
wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk , magnez i kwas foliowy. 

właściwości aloesu :

OCZYSZCZAJĄCE I ŻÓŁCIOPĘDNE:
Aloes usprawnia procesy oczyszczania układu pokarmowego z zalegających w nim resztek. Zalicza się do nich niestrawione resztki pokarmu, toksyny oraz drobnoustroje. Reguluje także produkcję soku żołądkowego, zapobiega takim chorobom przewodu pokarmowego jak choroba wrzodowa, niestrawność, zapalenie jelit oraz zespół jelita drażliwego.

PRZECIWBÓLOWE I PRZECIWZAPALNE:
Aloes zawiera  antyprostaglandyny, które hamują procesy zapalne i działają przeciwbólowo. Dlatego preparaty z tej rośliny zaleca się przy nerwobólach, reumatyzmie i gośćcu.

WZMACNIA ODPORNOŚĆ:
Sok z aloesu silnie stymuluje układ immunologiczny (odpornościowy) człowieka, co oznacza, że organizm sam zaczyna zwalczać chorobę. Zawiera składnik acemannam, uważany za substancję stymulującą produkcję białych ciałek krwi. Wspomaga to organizm w walce z bakteriami, wirusami.


ODCHUDZAJACE:
Aloes dba też o naszą figurę zwiększając tempo przemiany materii czyli ilości spalanej przez organizm energii :-)
Może być też stosowany zewnętrznie w przypadku  oparzeń słonecznych, infekcji skórnych, wysypek oraz ukąszeń owadów. Dzięki obecności aminokwasów doskonale regeneruje tkanki , pomocny w gojeniu ran.
To tylko niektóre z ogromnej ilości dobroczynnych właściwości aloesu.

Do zrobienia soku najlepiej nadaje się roślina w wieku od 2-5 lat. Zanim użyjemy rośliny nie należy jej przez tydzień podlewać.

SOK Z ALOESU

Odcinamy jeden duży (u mnie 40 cm)  lub kilka małych liści aloesu. Dokładnie myjemy. Możemy włożyć go na noc do lodówki co wzmocni działanie niektórych składników.
Do blendera wyciskamy sok z dwóch cytryn. Ostrym nożem ścinamy ostre boki łodygi a następnie obieramy skórkę na całej długości. Łyżeczką wydrążamy miąższ prosto do soku. Jest to ważne bo aloes w zetknięciu z powietrzem szybko się utlenia. Dokładamy łyżkę miodu.  
Uwaga : skórki zielone łodygi mogą działać przeczyszczająco więc jeśli nie chcemy rewolucji w żołądku  lepiej usunąć je z mikstury.
Miksujemy całość krótko na wysokich obrotach tak aby rozbić galaretowaty miąższ.
Przelewamy do butelki z ciemnego szkła i wstawiamy do lodówki. Pijemy 2 razy dziennie po łyżeczce najlepiej wymieszanej z woda lub naturalnym sokiem z pomarańczy lub grapefruita.
Nie trzymać dłużej niż 8 dni.







Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe i przydatne rady ,nigdy bym nie wpadła na to ,żeby doniczkowy kwiatek przerobić na sok ,brawo.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O soku z aloesu słyszałam, ale sama nigdy go nie robiłam, a chyba warto, zwłaszcza że mój aloes rośnie w siłę i potęgę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam winko aloesowe - aloes naprawdę ma moc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ozzie możesz szerzej podzielić się z nami swoimi doznaniami w Twojej "przygodzie " z aloesem ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz kupiłam gotowy sok z aloesu w sklepie. producent zapewniał 97 % aloesu ale jakoś mnie to nie przekonało, był bardzo łagodny w smaku a przecież aloes jest gorzki i nalezy go rozcieńczyć i dodać kwaśnego bo się szybko utlenia. Z tego powodu robię taki sok sama o ile uda mi się zdobyć odpowiednią roślinę. Używam też jako tonik do twarzy i do płukania włosów..

      Usuń
  5. ja kiedyś piłam to ale mnie czyściło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biegunki powodują zielone skórki liści , należy je usunąć ......radziłabym też zmniejszyć dawkę lub bardziej rozcienczyć

      Usuń
  6. ja kiedyś piłam to ale mnie czyściło

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,

    Ja pije sok firmy Olvita, wydaje mi się ze jest najbardziej OK. Ale trafiłem tu by powrócić do smaków produkcji mojej prababci:) tak jak w większości sytuacji domowych produkcji to też wydaje mi się proste, a dać mi i mojej rodzinie może dużo zdrowego:) Czego świątecznie też Wam życzę - Zdrowego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co zrobić, aby sok nie był gorzki? Dodałam sporo miodu, ale nadal nic. Piłam niedawno dobry napój aloesowy w knajpce- wyglądało jak woda z glutkami, troszkę pod pomarańczowo-brązowy kolor- była słodka, a tu taka gorycz... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozcienczyć wodą..

      Usuń
    2. dodaj sok z cytryny

      Usuń
  9. Pamiętam, że kiedy jeszcze żyła moja babcia zawsze uprawiała na oknie doniczki z aloesem. Jako dziecko nie chciałam tego jeść czy raczej pić syropu - bo moja babcia robiła z tego syrop. Teraz modne są te napoje z aloesem, ale syrop z aloesu bardzo ciężko znaleźć.A żeby zrobić to najpierw trzeba wyhodować aloes:) Ja kupuję gotowy syrop z internetu http://www.naturala.pl/Produkt/56/aloe_vera_-_sok i dobrze się sprawdza. Podaję go też córce i
    praktycznie nie choruje , pomimo że chodzi do przedszkola, gdzie łatwo o choróbsko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uważam, że sok z aloesu to naprawdę wartościowy, smaczny i co najważniejsze zdrowy napój. Warto zrobić go samemu w domu, bez zbędnej chemii i barwników - polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty