Chleb żytni na zakwasie i pomidorowy hummus

:))
Nadrabiam zaległości blogowe , sporo ich .Mój  blog kiwa paluszkiem ,że tak go zaniedbuję. Poprawiam się więc i zapraszam na cudowne smarowidełko z ciecierzycy, czyli hummus ale w wersji z suszonymi pomidorami. Właśnie w takiej postaci smakuje bardzo nawet tym którzy nie lubią klasycznego hummusu. A żeby było co posmarować to od razu chlebek mieszany, żytni, bardzo łatwy w wykonaniu, smakuje bardzo razowo , wytrawnie .....jak dla mnie nawet za bardzo. Przepis na chleb autorstwa Margret Merzenich i Eriki Thier.

Chleb żytni mieszany

700g mąki zytniej typ 1150 (dałam chlebową  720)
300g mąki pszennej typ 1050 (dałam razową 2000)
20 g drożdży
100g zakwasu
1 łyżka soli
750 ml wody



Mąkę pszenną i żytnią wsypać do miski , lekko wymieszać. W środku zrobić mały dołek , włożyć zakwas , następnie drożdże , które wcześniej trzeba wymieszać na gładko z niewielką ilością letniej wody i łyżeczką cukru. Na brzeg miski wsypać sól , wlać wodę i całość tak długo wyrabiać aż powstanie elastyczne ciasto. 

Przykryć, odstawić na 30 minut, aby wyrosło.Przełożyć do formy , u mnie garnek rzymski* i odstawić jeszcze na 30  minut.  Posmarować wierzch olejem i posypać makiem.
Piec w temp 230 st ok 1 godz , po 20 min zmniejszyć temp na 200 st.

* postępowanie z garnkiem rzymskim

Garnek rzymski to garnek zrobiony z gliny i świetnie się sprawdza w pieczeniu chleba. Aby pieczenie się udało należy go odpowiednio przygotować. Garnek najpierw wypełniamy wodą i odstawiamy na 15 min. Wodę wylewamy , smarujemy wnętrze olejem i posypujemy tartą bułką lub otrębami.Do tak przygotowanego garnka możemy dopiero włożyć ciasto. Ta woda to po to, aby glina była mocno wilgotna bo potem w trakcie pieczenia oddaje tę wilgoć naszemu chlebkowi.
Jeżeli pieczemy w zwykłej foremce należy ją jedynie natłuścić i wysypać otrębami a na czas pieczenia należy umieścić na dnie piekarnika płaskie naczynie z wodą. 
Garnek rzymski przy pierwszym użyciu czasem lubi robić problemy z oddaniem chlebka( chlebek może się przykleić) ale nie jest to regułą, za to za każdym następnym razem chleb wyskakuje z formy już bez problemu. 
I jeszcze jedna ważna rzecz, garnek rzymski wkładamy zawsze do zimnego piekarnika , jest wrażliwy na nagłe zmiany temperatury dlatego ma się nagrzewać razem z piecem. I rzecz ostatnia , nie myjemy go detergentem jedynie ciepłą wodą. 





Hummus z suszonymi pomidorami

składniki na ok 200 ml

pół puszki ciecierzycy
6 pomidorów suszonych
duży ząbek czosnku
łyżka natki
łyżeczka tahiny(pasta z sezamu)
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy


Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, można dodatkowo polać oliwą , smarować chlebek i zajadać.

Smacznego:)










....................................a wkrótce nadziejemy takim humusem ziemniaki i będzie pysznie!!

Komentarze

  1. Aptycznie ten chleb wyglada..musze koniecznie zrobic zakwas! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na widok tego hummusu aż ślinka cieknie;) a chlebek...mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I hummus, i chlebek, wspaniale pyszne. Oj tak, lubię takie smaki. Baardzo lubię...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zarówno chleb jak i hummus bardzo w moim guście. Zapisuję obydwa przepisy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki chlebek z pysznymi dodatkami to mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja preferuje wlasnie zytnie chleby, i ten by mi wiec z pewnoscia posmakowal :)
    Hummus z reszta tez, bo moge go jadac praktycznie w kazdej wersji ;)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty