Magia młodych warzyw

Jest taki czas w ciągu roku kiedy warzywa smakują najlepiej.
To czas kiedy są młode, chrupiące a zbyt długa obróbka termiczna może im tylko zaszkodzić.
Ten czas jest właśnie teraz i niestety nie trwa długo. Śpieszmy się więc ....
Sposobów na młodą kapustę może być wiele. Oto najprostszy i jak dla mnie najdoskonalszy. Można oczywiście dodać tu jeszcze i marchew i pomidory czy paprykę czy nawet wędlinę ale mnie odpowiada w tej najprostszej postaci gdzie to właśnie smak młodej chrupiącej kapusty dominuje nad resztą.

młoda kapustka

główka młodej kapusty
1 duża cebula
ząbek czosnku
pęczek koperku
łyżeczka kminku
łyżeczka vegety
pieprz świeżo mielony
papryka słodka i ostra
łyżka soku z cytryny
kostka bulionowa kurczakowa lub warzywna
ziele angielskie , kilka ziaren









Kapustę pozbawiamy  wierzchnich liści, szatkujemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą , doprowadzamy do wrzenia i od razu odcedzamy.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, wyciskamy czosnek i zawartość patelni przekładamy do rondla z odcedzoną kapustą. Wlewamy ok szklankę bulionu, dodajemy przyprawy i drobno pokrojony koperek, przykrywamy i dusimy kilka minut (sprawdzamy czy już jest miękka).




Smacznego!

Komentarze

  1. Mój dzisiejszy obiad ;-) Tylko ja naturalnie trochę inaczej, bo "po mojemu"...to chyba takie danie, które każdy robi inaczej, niesamowite.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty