k o l o r o w o ....

...........zrobiło się u mnie w domu,.... kolorowo będzie dziś na talerzu. Te domowe nowiutkie kolorki to zasługa Pana Leszka. Pan Leszek to artysta o wyglądzie wiedźmina i ciepłym głosie. Wspaniały człowiek....dziękuję Panie Leszku:)

Kolorki na talerzu zaś są efektem mojej miłości do włoskiej kuchni i młodych letnich warzyw. Ot proste, szybkie i lekkie danie w sam raz na lipcowy obiad.


penne z cukinią, oliwki, kapary i pieczone pomidorki
(3-4 osoby)

300 g makaronu penne
2 nieduże cukinie
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
ok 150 g pomidorków koktajlowych
oliwa
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżeczka oregano
pół łyżeczki bazyli
łyżeczka rozmarynu
łyżka sosu sojowego
szcztypta płatków chilli
pół łyżeczki wędzonej papryki
garść czarnych oliwek
garść kaparów
ocet balsamiczny
ser pecorino lub parmezan do posypania
sól







Pomidorki koktajlowe umyć, ułożyć na blaszce, posolić, pokropić oliwą i octem balsamicznym posypać oregano, wstawić do pieca nagrzanego do 180 st i piec do momentu aż skórka wyraźnie się pomarszczy.
W czasie gdy pieką  nam się pomidorki zabierzemy się za cukinię.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie, wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, sos sojowy, sól oraz przyprawy. Dusić do miękkości cukinii ale tak aby nie była za miękka( ma być chrupiąca). Na końcu dodać kapary, oliwki i przecier pomidorowy. Zamieszać i po minucie odstawić. Połączyć z pomidorkami oraz  ugotowanym makaronem penne. Pysznie smakuje posypane owczym serem pecorino. 
uwaga : w żadnym razie nie pomijać kaparów bo to danie ich potrzebuje!



Smacznego!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty