Pulpety rybne w sosie koperkowym

(składniki na 12 sztuk)
600g białej ryby
mała cebula
ząbek czosnku
1 marchewka
1 bułka namoczona w mleku
3 łyżki tartej bułki
1-2 łyżki mąki
łyżka sumaku lub sok z cytryny
jajko
łyżka koperku
pół łyżeczki soli
pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
kostka rosołowa winiary
mąka do obtaczania

Rybę, czosnek, cebulę, marchewkę i dobrze odsączoną bułkę mielimy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, obtaczamy w mące, wrzucamy do gotującego się bulionu(kostka) i gotujemy ok 8 minut.










 S.O.S.

2 łyżki masła
2 łyżki koperku
łyżka szczypiorku
400 ml bulionu
50 ml białego wina
płaska łyżka skrobii kukurydzianej(lub mąki ziemniaczanej)
100 ml śmietany
sól, pieprz do smaku

Na roztopione masło wrzucamy posiekany koper, szczypiorek, wlewamy bulion, wino. Zagotowujemy. Skrobię lub mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do sosu. Mieszamy cały czas aż sos się zagęści, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.


Ugotowane pulpety wyławiamy łyżką cedzakową i wkładamy do sosu.






Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty