Makaron bardzo włoski..

bardzo prosty
bardzo szybki wykonaniu
bardzo smaczny
bardzo włoski
jest makaron Jamiego Olivera. Przepis z książki "Włoska wyprawa Jamiego " znaleziony u Natali
Polecam na szybką efektowną kolacje w miłym towarzystwie:))))

składniki na 2 -3porcje
ok 300 g makaronu penne
7-10 łyżek passaty pomidorowej
kieliszek wina czerwonego, wytrawnego
5-7 filecików anchois
 garść rodzynek
 garść orzechów piniowych ( zastąpiłam słonecznikiem)
3-4 ząbki czosnku
oliwa
sól i pieprz do smaku
3 łyżki bułki tartej, zarumienionej na maśle do posypania
pestki dyni



Na patelni rozgrzałam oliwę , przysmażyłam na złoto czosnek.
Dodałam anchois, rodzynki i pestki słonecznika, smażyłam kilka minut. 
Podlałam winem i dodałam passatę pomidorową.
Cały czas mieszając smażyłam wszystko do czasu aż sos zgęstniał.
Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam ugotowany makaron .
Na małej patelni roztopiłam masło, dodałam tartą bułkę i podsmażyłam na złoty kolor.
Tartą bułką polałam makaron, posypałam pestkami dyni. Smacznego!




Komentarze

  1. mniammm, mysle, ze smakuje super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnie zdjęcie mnie utwierdziło w tym, że musi smakować wybornie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! jest pyszny ...obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękna miseczka! Bardziej kociołek :)
    Bardzo ciekawe połączenie. Rodzynki i anchois?
    Musiałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty