Waniliowo,....cynamonowo...lubię..:))
Przepyszne....bo to jest odpowiednie słowo. Mimo że od naleśników słodkich zdecydowanie bardziej wolę te wytrawne z dodatkiem mąki razowej czy gryczanej mam też swoich faworytów wśród naleśników na słodko. Pierwszy ...cudowne naleśniki z serem i jabłkami którę prezentuje poniżej , drugi.......biszkoptowe z jagodami ,przepis..........kiedyś..:)
Naleśniki z serem , karmelizowane jabłka, cynamon i wanilia
/składniki na ok 10 naleśników/:
400 ml mleka
200g mąki
2 jaja
szczypta soli
płaska łyżka cukru pudru
2 łyżki stopionego masła
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
kostka twarogu
60 ml słodkiej śmietanki( można użyć też serka Danio)
łyżka cukru pudru
ekstrakt waniliowy
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
4-5 jabłek
2 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy do smaku
.-.-.-..--.-.-.-.-.-
cukier puder do posypania
składniki na ciasto połączyć i zmiksować (ja używam zwykłej trzepaczki). Odłożyć do lodówki. W tym czasie obrać jabłka , pokroić w kostkę i smażyć na maśle z cukrem i cynamonem kilka minut , tak aby się broń Boże całkiem nie rozpadły. Twaróg rozdrobnić widelcem , połączyć ze śmietanką, cukrem i wanilią, dobrze wymieszać.
Usmażyć naleśniki, gotowe posmarować masą serową, zawinąć i ozdobić jabłuszkami. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
* Ja smażyłam i nadziewałam naleśniki na bieżąco ale jeśli zamierzamy nadziewać je później to naleśniki smażymy ciut krócej bo potem, po posmarowaniu serem i złożeniu podsmażamy je ponownie na rozgrzanym maśle po to aby były ciepłe i chrupiące, na końcu przykrywamy karmelizowanymi jabłkami.
Smacznego!
Naleśniki z serem , karmelizowane jabłka, cynamon i wanilia
/składniki na ok 10 naleśników/:
400 ml mleka
200g mąki
2 jaja
szczypta soli
płaska łyżka cukru pudru
2 łyżki stopionego masła
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
kostka twarogu
60 ml słodkiej śmietanki( można użyć też serka Danio)
łyżka cukru pudru
ekstrakt waniliowy
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
4-5 jabłek
2 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy do smaku
.-.-.-..--.-.-.-.-.-
cukier puder do posypania
składniki na ciasto połączyć i zmiksować (ja używam zwykłej trzepaczki). Odłożyć do lodówki. W tym czasie obrać jabłka , pokroić w kostkę i smażyć na maśle z cukrem i cynamonem kilka minut , tak aby się broń Boże całkiem nie rozpadły. Twaróg rozdrobnić widelcem , połączyć ze śmietanką, cukrem i wanilią, dobrze wymieszać.
Usmażyć naleśniki, gotowe posmarować masą serową, zawinąć i ozdobić jabłuszkami. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
* Ja smażyłam i nadziewałam naleśniki na bieżąco ale jeśli zamierzamy nadziewać je później to naleśniki smażymy ciut krócej bo potem, po posmarowaniu serem i złożeniu podsmażamy je ponownie na rozgrzanym maśle po to aby były ciepłe i chrupiące, na końcu przykrywamy karmelizowanymi jabłkami.
Smacznego!
ojej, ale bym teraz zjadła (sztuk kilka) :)
OdpowiedzUsuńkarmelizowane jabłka.. pysznie.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:) Wszystkiego dobrego na ten czas:) Dużo pozytywnej energii ślę i życzę spokoju, bliskości i ciepła:)
OdpowiedzUsuńNaleśniki są PYSZNE ! Ciasto jest delikatne a ta karmelizowane jabłka- mniam !
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowały :-)))
Usuń