jesienne curry i już mi ciepło


Lubicie  curry??? , ja uwielbiam , szczególnie jesienią. Oto spolszczona wersja tego azjatyckiego przysmaku z naszymi warzywami od których o tej porze roku roi się na straganach. Przyprawy również są dobrane tak aby zaopatrzenie się w nie nie sprawiało trudności. Curry jest cudnie słodkawe za sprawą dyni i mleczka i bardzo ostre dzięki chilli i imbirowi. Wspaniale rozgrzewa i poprawia humor. Spróbujcie!



curry z dyni
(4-5 porcji)

duża cebula
2 ząbki czosnku
3 -4 duże ziemniaki
400 g dyni
cukinia
2 papryki słodkie( tu białe)
1-2 papryczki chilli
1 cm imbiru (starty )
2 -3 szklanki bulionu
duża puszka mleka kokosowego
olej roślinny


przyprawy:
łyżeczka nasion kolendry(utrzeć w moździerzu)
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1/4 łyżeczki soli



Cebulę , czosnek siekamy , podsmażamy na oleju, dodajemy imbir oraz przyprawy, papryczki chilli (bez pestek) smażymy 2 min. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę warzywa, smażymy mieszając kolejne 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw czyli ok 10 min. Wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Można dosmaczyć sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty