Z cyklu jadalne chwasty- zupa z pokrzyw



Zupa pokrzywowa


składniki:
(3 porcje)

1 cebula
2 ząbki czosnku
3 garście młodej pokrzywy
1 papryka( u mnie czerwona)
kawałek selera
litr wody lub bulionu warzywnego
łyżka śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki dobrego sosu sojowego
sól
pieprz


wykonanie:

Pokrzywę zrywamy z dala od ulic i zanieczyszczeń używając do tego rękawiczek.
Myjemy ją dokładnie pod bieżąca letnia wodą najlepiej w gumowych rękawiczkach bo na tym etapie można się jeszcze poparzyć.
Dobrze wypłukana pokrzywa traci swoje moce obronne i przestaje parzyć. Jeśli zamierzamy dodać ją do sałatki dobrze zrobimy jak ją jeszcze polejemy wrzątkiem. Potraktowana wrzątkiem, potem oliwą w sałatce już na pewno nikomu nie zaszkodzi. Ale nie o sałatce miało być....wróćmy więc do zupy..
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle. Dorzucamy pokrojony seler i paprykę, smażymy mieszając. Dokładamy pokrojona pokrzywę, zalewamy wodą lub bulionem. Przyprawiamy solą , sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy 5 minut. Miksujemy z łyżką tłustej śmietany. Podajemy z grzankami.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty