Sos z prawdziwków tym razem z plackami ziemniaczanymi

Tym razem będzie troszkę inny sos z grzybów niż tutaj klik inny bo z mięsem , gęstszy , treściwszy, z samych prawdziwków, robiony specjalnie do placków ziemniaczanych. A placki będą inne niż tradycyjne bo robione z ziemniaków gotowanych i surowych. Znalezione u Moniki, zdecydowanie lżejsze niż te robione tylko z surowych.Zapraszam:)


Sos z prawdziwków

składniki:
300g mięsa z indyka (świetna będzie też wołowina)
200g prawdziwków(lub więcej)
1 cebula
1 marchew
3 ząbki czosnku
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
50 ml wina białego
ziele angielskie
liść laurowy
gałązka rozmarynu
płaska łyżka mąki
sól
pieprz
masło


wykonanie:
 Mięso kroimy, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką , solą i pieprzem, wkładamy do lodówki. Prawdziwki czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki.
Na patelni smażymy mięso na maśle, aż się przyrumieni. Przekładamy na talerz. 
Cebulę obieramy, kroimy drobno, szklimy na maśle, dodajemy czosnek, marchew pokrojona w plasterki, prawdziwki, smażymy chwilę cały czas mieszając. Wlewamy wino, dokładamy przecier, przyprawy, mieszamy . Dusimy pod przykryciem ok 5 min, dokładamy mięso i dusimy następne 10 min na małym ogniu.









placki ziemniaczane
inspiracja

700 g ugotowanych ziemniaków
500g surowych ziemniaków
300 ml jogurtu naturalnego
100g mąki pszennej
płaska łyżeczka sody
pół łyżeczki soli (lub więcej)
pieprz
ew koperek
tłuszcz do smażenia

Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, surowe ścieramy na tarce(tak jak na tradycyjne placki)  , mieszamy dokładnie z mąką, sodą, jogurtem i przyprawami. Można mikserem, ja użyłam łyżki oraz własnej ręki.

Z masy formujemy placuszki, smażymy na tłuszczu, z obu stron na niewielkim ogniu.

Podajemy z sosem z prawdziwków:))

Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł, jeszcze nigdy nie robiłam placków z "podwójnych ziemniaków" ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty