Śniadaniowe rogaliki
Dziś zapraszam na przepyszne rogale maślane z bloga chilliBite.pl KLIK .
Mięciutkie z chrupiącą skórką, idealne, wyśmienite z domową konfiturą, wymarzone na codzienne śniadanie!
...a do tego bardzo proste w wykonaniu ...a więc do dzieła !
ROGALE MAŚLANE
źródło
składniki na ok 10-15 sztuk
600 g mąki pszennej
Mięciutkie z chrupiącą skórką, idealne, wyśmienite z domową konfiturą, wymarzone na codzienne śniadanie!
...a do tego bardzo proste w wykonaniu ...a więc do dzieła !
ROGALE MAŚLANE
źródło
składniki na ok 10-15 sztuk
600 g mąki pszennej
30g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant
200g ciepłej wody
260g maślanki
50g rozpuszczonego masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
Drożdże rozmieszaj z ciepłą wodą, cukrem i odstaw na 15 minut, aż urosną.
Wymieszaj razem przesianą mąkę i sól, dodaj wyrośnięte drożdże i
maślankę. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie
(robię to hakiem miksera). Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone
masło. Ciasto będzie bardzo gładkie, plastyczne i niezwykle przyjemne
dla ręki. Odstaw w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na ok 20-30
minut.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkuj w prostokąt lub koło i
wycinaj radełkiem trójkąty. Zwijaj rogale i układaj na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj rogale żółtkiem rozkłóconym z
łyżką mleka i posyp grubym cukrem. Piecz ok 18-20 minut, do zezłocenia.
Pycha!
Smacznego!!!
Smacznego!!!
mi wszystko co piekec zy to sa rogale, czy paszteciki, staja sie niesamowicie twarde jak kamien:((((
OdpowiedzUsuńproponuję następnym razem zrobić luźniejsze ciasto i krócej piec. Proporcji nie można sztywno traktowac bo rożne mąki rożnie się zachowują, a najważniejsze to się nie poddawać, próbować i jeszcze raz próbować:-) W końcu wyjdzie jak trzeba. Pozdrawiam serdecznie !
UsuńUwielbiam takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńpyszne rogaliki:D
OdpowiedzUsuńAle kuszące ,pycha!!!.
OdpowiedzUsuń