chocolate crinkles
Wyglądają uroczo, trzeba przyznać. Ta popękana ,biała jak śnieg skórka, niepowtarzalna. Warto zrobić te ciasteczka. Są bardzo proste a zarazem niezwykle efektowne, mocno czekoladowe i ....dzieci je uwielbiają! Spróbujcie koniecznie!
Ważna rzecz: ciasto przed formowaniem musi być mocno twarde ! Najlepiej trzymać porcję ciasta, którą akurat nie wykorzystujemy w lodówce, odrywać kawałek , lepić kulki i znowu oderwać kawałek. Jeśli ciasto będzie miękkie to ciasteczka wyjdą płaskie i nie popękają.
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
źródło moje wypieki
składniki:
225 g gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szklanki cukru
3duże jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
ekstrat waniliowy (jeśli lubimy)
dodatkowo cukier puder do obtoczenia -około pół szklanki
wykonanie:
Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w rondelku. Odstawić do ostudzenia. Białka oddzielić od zółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrat waniliowy(jeśli go używamy). Delikatnie wmieszać masę chłodną czekoladową (mikserem na małych obrotach).
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i powoli wymieszać.
Schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc. Masa stwardnieje.
Ciasto a w zasadzie jego pierwszą porcję wyjąć z lodówki , nabierać łyżeczką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać solidnie w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec ok. 12 minut w temp 165st C (u mnie 180st C). Studzić na kratce. Z podanych składników wychodzi 30-40 sztuk.
uwielbiam te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPiękne ,trochę bułeczki przypominają ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZnam te ciasteczka, cała moja rodzinka je uwielbia:)))
OdpowiedzUsuńfaktycznie urocze te ciasteczka, szalenie mi się podobają i chętnie je w najbliższym czasie zrobię. Gdzieś już takie widziałam, ale nie wiedziałam, że robi się je tak dość łatwo w sumie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika