Gulasz i bułeczki z jednego garnka
Warzywny gulasz z bułeczkami pszennymi
pomysł tutaj
składniki na gulasz:
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 duże papryki dowolnego koloru
cukinia
puszka pomidorów( w sezonie 2-3 pomidory bez skórek)
łyżka przecieru pomidorowego
pół łyżeczki chilli
łyżeczka papryki słodkiej
olej lub oliwa
kilka łyżek wody
sól
pieprz
Cebule i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju lub oliwie . Dodać pokrojoną paprykę, podlać wodą i dusić kilka minut. Dorzucić pokrojoną w półplasterki cukinie, zmiksowane pomidory i przecier. Doprawić solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. Dusić kilka minut pod przykryciem.
składniki na bułeczki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1 łyżka parmezanu
szczypta soli
2 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki miękkiego masła
6 orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
szczypta mielonego kminku lub innych ulubionych ziół
Do miski dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, kminek, drobno posiekane orzechy włoskie, utarty czosnek, masło, szczyptę soli, utarty parmezan oraz jogurt. Zmiksować dodając jogurt jeśli ciasto jest zbyt zbite.
Ciasto wyłożyć na stolnice, wyrobić, rozwałkować na grubość ok 3 cm.
Wycinać bułeczki na przykład małą szklanką.
Gulasz umieścić w naczyniu żaroodpornym, ułożyć na jego powierzchni bułeczki , włożyć do pieca nagrzanego do 190 st i piec ok. 15 minut w zależności od rodzaju piekarnika .Można sprawdzić wykałaczką, czy bułeczki się upiekły. Jeść zaraz po upieczeniu , posypane ziołami lub grubą solą morską.
Smacznego!
ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuń