wielkanocny mazurek orzechowo-karmelowy



Nadchodzi czas mazurków, a oto mój ulubiony, orzechy, karmel i czekolada to jak dla mnie zestaw doskonały. Przepis pochodzi z 2 numeru miesięcznika Kukbuk. Zapraszam :-)



MAZUREK Z ORZECHAMI

spód mazurka 
2/3szklanki orzeszków ziemnych (nie solonych) lub migdałów
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
120 g masła
1 jajo

Orzechy ziemne mielimy w blenderze razem z łyżką cukru, dodajemy mąkę pozostały cukier i znów blendujemy. Dodajemy mocno schłodzone masło, siekamy je razem ze sypkimi składnikami. Do ciasta wbijamy jajo i szybko zagniatamy. Kwadratową formę wykladamy papierem do pieczenia, układamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy je widelcem i chowamy do lodówki na 2 godziny.
Pieczemy 30 min w 180 st aż ciasto się zarumieni.

uwaga: zamiast mielić orzechy czy migdały co może przysporzyć trudności bez dobrego blendera możemy użyć gotowych mielonych migdałów. Możemy również przygotować zwykłe ciasto kruche takie, które mamy wypróbowane , na takim cieście mazurek również będzie doskonały.

masa czekoladowa
150 g czekolady gorzkiej
80ml śmietanki 30%
200g ulubionych orzechów( ziemne, laskowe, makadamia, wloskie, nerkowce, migdały i inne)

Czekoladę kruszymy i wsypujemy do miseczki. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Wylewamy masę na upieczony schłodzony spód a następnie układamy na niej orzechy.

polewa karmelowa
1 szklanka cukru
50 g masła
150 ml śmietanki 30%

Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, stawiamy na ogniu i czekamy aż się rozpuści. Kiedy cukier zamieni się w karmel , zmniejszamy ogień, dodajemy masło i mieszamy energicznie aż się rozpuści i połączy z cukrem. Następnie wlewamy , cały czas mieszając śmietankę. Kiedy wszystkie składniki się połączą wylewamy masę karmelową na orzechy. Gotowy mazurek umieszczamy w chłodnym miejscu.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty