Smaki dziecińswa -murzynek






Murzynek


składniki:

250 g masła
1 i 1/3 szkl. cukru
pół opakowania cukru wanilinowego
5 łyżek kakao
4 jaja
2, 5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. mleka


*(oryginalnie margaryna, ale skoro tyle już wiemy o jej szkodliwości to odpuszczamy i zamieniamy na masło)

wykonanie:

W rondlu z grubym  dnem rozpuścić masło, dodać cukier, cukier wnilinowy, kakao oraz mleko. Mieszać rózgą do całkowitego rozpuszczenia cukru i połączenia składników. 1/4 szklanki masy odlać i odłożyć na polewę. Resztę ostudzić.  Do wystudzonej masy wbić jaja, dokładnie wymieszać po czym wsypać przesiane mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 200st ok 50 min lub do tak zwanego suchego patyczka..

Upieczone ciasto polać polewą.

....bo najprostsze jest NAJPYSZNIEJSZE!!


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty