Tajska zupa rybna
TAJSKA ZUPA RYBNA
250 ml mleczka kokosowego
filet z dorsza
200 g krewetek
4 liscie limonki kaffir
1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
4-5 szklanek bulionu warzywnego lub wody
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli (tylko jeśli lubimy mega ostro!!!)
1 mała marchewka
pół łyżeczki żóltej pasty curry
1 cm imbiru
1 ząbek czosnku
pól niedużej cebuli
łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
kolendra
Na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojone cebulkę, czosnek , imbir i ew. chilli, dodajemy pastę curry, smażymy cały czas mieszając. Dokładamy pokrojone marchewkę, paprykę, filet oraz liście kaffir, sos rybny , sojowy i wszystko zalewamy bulionem . Gotujemy ok 4 minuty, wyjmujemy liście kaffir, miksujemy(tylko trochę, nie na gładką pastę !) po czym dorzucamy obrane z głów i pancerzy krewetki oraz mleczko kokosowe , doprawiamy solą , pieprzem, kolendrą gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe. Podajemy z ryżem basmati, jaśminowym lub brązowym.
Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZupę rybną jak najbardziej znam, ale nigdy nie miałam okazji jeść jej w wydaniu tajskim. Jeśli chodzi ogólnie o dania z ryby to ja lubię również przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-i-salatka-makaronowa-z-warzywami/ z pieczonym łososiem w roli głównej.
OdpowiedzUsuń