Piernik Staropolski
piernik jaki przyszło mi próbować. Bardzo długo zachowuje świeżość i wbrew pozorom nie jest czasochłonny. Wystarczy pamiętać aby ciasto zagnieść na ok 5 tygodni przed Świętami ale 2 tygodnie to również dobry czas. Przepis z bloga Moje Wypieki
PIERNIK STAROPOLSKI
ŹRÓDŁO
składniki:
500 g miodu naturalnego np akacjowego
1,5 szkl cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy piernikowej (po 40 g)
ewentualnie 3 łyżki kakao
+
do przełożenia ok 1 kg powideł śliwkowych
wykonanie:
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do
piernika oraz kakao. W oryginalnym przepisie nie ma kakao.Jeśli zdecydujemy sie je dodaćy należy odjąć 3 łyżki mąki.
Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego,
szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w
zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed
świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed Świętami będzie równie
smaczne :-).
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli mamy tylko jedną blachę pieczemy następny blat po upieczeniu poprzedniego.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (można z
termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie
podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć
podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami),
przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do
'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
Piernik polać czekoladą . Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z
palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie
wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy.
Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz