ciasteczka marchewkowo-owsiane







  CIASTECZKA MARCHEWKOWO-OWSIANE
ŹRÓDŁO


składniki na ok 12 sztuk

100 g marchewki (jedna średnia)
100 g płatków owsianych błyskawicznych 
100 g mąki pszennej lub orkiszowej(u mnie orkiszowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki oleju kokosowego lub masła(u mnie masło)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
100 ml syropu klonowego lub miodu( u mnie miód)
* ciasteczka wychodzą mało słodkie więc jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki to proszę dosłodzić cukrem lub miodem


wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać.
Następnie połączyć z obraną i startą na drobnej tarce marchewką.
Nabierać łyżkę masy i formować dyski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub też formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i lekko rozpłaszczać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut. Ciasteczka zesztywnieją po ostudzeniu.
* Można ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej gorzka czekoladą



Smacznego!

Komentarze

  1. Fajne ciasteczka, w sam raz do pochrupania na przerwie w pracy czy w szkole. Z pewnością wypróbuję! ja co prawda piekę raczej tradycyjnie ale z pewnością wypróbuję! Moim ulubionym przepisem na ciasteczka jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ To świetny przepis dla wszystkich wielbicieli czekolady. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty