Bezglutenowy chlebek jaglany

Dziś polecam znakomita alternatywe dla tradycyjnego pieczywa ,  takie flatbread w wersji bezglutenowej. Jeśli chleby bezglutenowe na drozdżach sprawiają wam problem spróbujcie tymi płaskimi chlebkami. Mozna je tworzyć w przeróżnych warjacjach. Bazą jest kasza jaglana, która doskonale zlepia wszystkie składniki. Z tego powodu znakomicie sprawdza się też we wszelakich  kotletach wegańskich. Niech żyje kasza jaglana! Do tego ulubione dodatki i gotowe. Przygotowanie jest  błyskawiczne.
Pomysł na chlebek zaczerpnęłam z ukochanej książki "Smakoterapia" Iwony Zasuwy . Gorąco polecam i książkę i przepis.










PŁASKI CHLEBEK Z KASZY JAGLANEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIA, BEZLGUTENOWY, WEGAŃSKI


składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki mąki bezglutenowej (ryżowa, gryczana, z ciecierzycy lub inna)
2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego (w wersji niewegańskiej jajo)
6-8 pomidorów suszonych z oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
łyżeczka suszonej bazylii
ew. inne ulubione przyprawy

wykonanie:

wszystkie składniki zblendować  blenderem, można dodać wody aby się lepiej połączyło wszystko. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Dodać pokrojone pomidory , wymieszać.

Masę wyłożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Uformować prostokąt o grubości ok 1 cm, wyrównać. Piec z termoobiegiem w temp 170 st przez ok 40 min.. Gdy wystygnie pokroić na podłużne kromki.


Przechowywać w zimnie , aby chlebek odświeżyć postępować jak z każdym innym pieczywem. zwilżyć go wodą i włożyć na chwilę do gorącego piekarnika.

Chlebek właściwie przechowywany dobrze smakuje do 3 dni.



Smacznego!

Komentarze

  1. Uwielbiam płatki jaglane, to z pewnością wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście nie jestem wielką zwolenniczką pieczywa bezglutenowego, gdyż mi bardzo smakuje normalny chleb. Chociaż jak zrobię kilka fajnych przepisów od https://basiazsercem.pl/ to moim zdaniem nic się nikomu nie stanie. Najważniejszy jest odpowiedni dobór mąki i można zrobić praktycznie wszystko.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty