Bezglutenowy chlebek jaglany

Dziś polecam znakomita alternatywe dla tradycyjnego pieczywa ,  takie flatbread w wersji bezglutenowej. Jeśli chleby bezglutenowe na drozdżach sprawiają wam problem spróbujcie tymi płaskimi chlebkami. Mozna je tworzyć w przeróżnych warjacjach. Bazą jest kasza jaglana, która doskonale zlepia wszystkie składniki. Z tego powodu znakomicie sprawdza się też we wszelakich  kotletach wegańskich. Niech żyje kasza jaglana! Do tego ulubione dodatki i gotowe. Przygotowanie jest  błyskawiczne.
Pomysł na chlebek zaczerpnęłam z ukochanej książki "Smakoterapia" Iwony Zasuwy . Gorąco polecam i książkę i przepis.










PŁASKI CHLEBEK Z KASZY JAGLANEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIA, BEZLGUTENOWY, WEGAŃSKI


składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki mąki bezglutenowej (ryżowa, gryczana, z ciecierzycy lub inna)
2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego (w wersji niewegańskiej jajo)
6-8 pomidorów suszonych z oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
łyżeczka suszonej bazylii
ew. inne ulubione przyprawy

wykonanie:

wszystkie składniki zblendować  blenderem, można dodać wody aby się lepiej połączyło wszystko. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Dodać pokrojone pomidory , wymieszać.

Masę wyłożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Uformować prostokąt o grubości ok 1 cm, wyrównać. Piec z termoobiegiem w temp 170 st przez ok 40 min.. Gdy wystygnie pokroić na podłużne kromki.


Przechowywać w zimnie , aby chlebek odświeżyć postępować jak z każdym innym pieczywem. zwilżyć go wodą i włożyć na chwilę do gorącego piekarnika.

Chlebek właściwie przechowywany dobrze smakuje do 3 dni.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty