Na zatrzymanie lata:)

Przedstawiam fajny sposób na pomidorki koktajlowe. Ponieważ chłody jesienne tuż tuż proponuję przygotowanie takiej smakowitej kolacji na ciepło. Pieczone pomidory z czosnkiem . Niech będą wspomnieniem lata, jego smaków i kolorów.
Pomysł podpatrzony TUTAJ




POMIDORKI PIECZONE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM

pomidorki koktajlowe
czosnek pokrojony w plasterki lub starty na tarce
oregano, bazylia (lub swoje ulubione)
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa
natka
ocet balsamiczny


Umyte pomidorki kroimy na połówki i układamy na blasze wyściełanej folią aluminiową. Plasterki czosnku kładziemy po jednym na każdej połóweczce pomidora. Całość  skrapiamy niewielką ilością oliwy i octu.Posypujemy ziołami (fajnie jak mamy swieże) , solą i pieprzem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. i pieczemy 3 godziny. Podajemy na ciepło choć na zimno tez można.



Ja poszłam trochę na skróty (nie chciało mi się czekać tak długo) i piekłam tak:
180 st- 5 min
150 st- 10 min

120 st- 50 min

100st-45 min

Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty