Na zatrzymanie lata:)
Przedstawiam fajny sposób na pomidorki koktajlowe. Ponieważ chłody jesienne tuż tuż proponuję przygotowanie takiej smakowitej kolacji na ciepło. Pieczone pomidory z czosnkiem . Niech będą wspomnieniem lata, jego smaków i kolorów.
Pomysł podpatrzony TUTAJ
Pomysł podpatrzony TUTAJ
POMIDORKI PIECZONE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM
pomidorki koktajlowe
czosnek pokrojony w plasterki lub starty na tarce
oregano, bazylia (lub swoje ulubione)
pomidorki koktajlowe
czosnek pokrojony w plasterki lub starty na tarce
oregano, bazylia (lub swoje ulubione)
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa
świeżo zmielony pieprz
oliwa
natka
ocet balsamiczny
Umyte pomidorki kroimy na połówki i układamy na blasze wyściełanej folią aluminiową. Plasterki czosnku kładziemy po jednym na każdej połóweczce pomidora. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy i octu.Posypujemy ziołami (fajnie jak mamy swieże) , solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. i pieczemy 3 godziny. Podajemy na ciepło choć na zimno tez można.
Ja poszłam trochę na skróty (nie chciało mi się czekać tak długo) i piekłam tak:
180 st- 5 min
150 st- 10 min
120 st- 50 min
100st-45 min
Smacznego:)
ja się chętnie skuszę;)
OdpowiedzUsuńPycha! Zdecydowanie jem za mało przekąsek ;)
OdpowiedzUsuńsuper takie pomidorki :) a do tego czosnuś, mój ulubiony, mniam!
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł na małe pomidorki :)
OdpowiedzUsuńprawie poczułam ten boski aromat :)
OdpowiedzUsuń