Pomidorowa ...obłędna!!
Jeśli rosół to król zup to pomidorowa zasługuje z pewnością na miano królowej:) Można ją przygotować na różne sposoby a ten który podaję wydobywa z jesiennych pomidorów cały zamknięty aromat. Warunek...dobre pomidory. Dodatek aromatycznej oliwy truflowej oraz szczypty cynamonu sprawia, że zupa smakuje niepowtarzalnie, lekko egzotycznie, jesiennie , rozgrzewa i poprawia humor. Według filozofii 5 przemian właśnie pieczenie warzyw sprawia, że dostarczają nam one o wiele więcej energii (jang) , mają charakter rozgrzewający dlatego należy je spożywać jesienią i zima kiedy tego ciepła potrzebujemy szczególnie.
składniki na 3-4 porcje
7-10 pomidorów
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 ząbki czosnku
1 cebula (u mnie czerwona)
bazylia, świeża lub suszona
zioła prowansalskie
oliwa truflowa
1/3 łyżeczki cynamonu
pół kostki rosołowej
1/3 łyżeczki chilli
sól
pieprz
dodatkowo pokruszony ser feta
Pomidory, marchew i pietruszkę przekroić na połowki(ćwiartki) poukładać na blasze razem z czosnkiem, delikatnie posolić, posypać bazylia i ziołami prowansalskimi pokropić oliwą truflową i włożyć do pieca nagrzanego do 190 st na ok 50 min
Cebulę pokroić i zeszklić na łyżce oliwy, wrzucić upieczone warzywa, wlać 1,5 litra wody( więcej lub mniej w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać), dodać kostkę, pieprz, sól , cynamon, chilli, gotować 10 min. Po tym czasie wszystko zmiksowaćc na gładko. Podawać posypaną serem feta z pieczywem lub grzankami.
Smacznego!
:)
składniki na 3-4 porcje
7-10 pomidorów
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 ząbki czosnku
1 cebula (u mnie czerwona)
bazylia, świeża lub suszona
zioła prowansalskie
oliwa truflowa
1/3 łyżeczki cynamonu
pół kostki rosołowej
1/3 łyżeczki chilli
sól
pieprz
dodatkowo pokruszony ser feta
Pomidory, marchew i pietruszkę przekroić na połowki(ćwiartki) poukładać na blasze razem z czosnkiem, delikatnie posolić, posypać bazylia i ziołami prowansalskimi pokropić oliwą truflową i włożyć do pieca nagrzanego do 190 st na ok 50 min
Cebulę pokroić i zeszklić na łyżce oliwy, wrzucić upieczone warzywa, wlać 1,5 litra wody( więcej lub mniej w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać), dodać kostkę, pieprz, sól , cynamon, chilli, gotować 10 min. Po tym czasie wszystko zmiksowaćc na gładko. Podawać posypaną serem feta z pieczywem lub grzankami.
Smacznego!
:)
ja też jestem zdania, że pomidorowa to królowa zupa. ta domowa, aromatyczna..
OdpowiedzUsuńpomidorowa to smak domowego obiadu :)
OdpowiedzUsuńPieczenie - zgadzam się. Grillowanie też służy warzywom.
OdpowiedzUsuń