Do porannej kawy...









Drożdżowe ciasto z jagodami

składniki:
45 g drożdży
450 g maki
1 szklanka cukru
250 ml mleka
2 jaja
3 łyżki masła
400 g jagód

1. robimy zaczyn: drożdże rozdrabniamy, mieszamy z łyżeczką cukru, 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 20 minut 2. dodajemy jaja, masło , resztę mleka(wszystko w temperaturze pokojowej!) ,resztę mąki i wyrabiamy za pomocą miksera luźne ciasto , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny 3. po tym czasie przekładamy ciasto do formy( u mnie tortownica 25 cm) wysmarowanej tłuszczem( można wyłożyć papierem do pieczenia) 4. na wierzch ciasta wysypujemy owoce i odstawiamy jeszcze na 20 minut 5. pieczemy 50-60 minut w 190 st .( nie otwieramy w czasie pieczenia!!)  Studzimy przy otwartym piekarniku.





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty