Tarta z młodą marchewką
Tarta inna niż wszystkie... ..bo z ciasta drożdżowego. To dlatego zwróciłam na nią uwagę w magazynie lawendowy dom . Do tego wegetariańska więc tak jak lubię, polecam !
Tarta z młodą marchewka
(przepis z małymi zmianami oryginał tu)
ciasto
200 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
100 ml wody
1 jajo
30 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
nadzienie
3-4 marchewki
3 pieczarki
3/4 szklanki jogurtu greckiego
łyżka musztardy
2 jaja
1 ząbek czosnku
mozzarella
pół łyzeczki kminku
szczypta kurkumy
sól
pieprz
1. Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami letniej wody i łyżką mąki, odstawiamy na 20 minut.
2. Do gotowego zaczynu wlewamy resztę wody , mąki (oba rodzaje) oliwę, i sól, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1.5 godziny.
3. Umytą marchew , gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min, następnie kroimy każdą wzdłuż.
4. Jogurt mieszamy z jajami, musztardą, czosnkiem , przyprawami.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczona formę do tart ( u mnie 28 cm) układamy marchewki, pokrojone pieczarki, plastry mozzarelli i zalewamy masą jogurtowo- jajeczną .
6. Pieczemy w 200 st ok 45 min
Smacznego!
Ale apetycznie wygląda :) Nigdy nie zapiekałam marchewki z serem, a już na pewno nie w tarcie, jednak to wydaje się całkiem smakowity pomysł.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nietypowa! Ale na pewno smakowita:)
OdpowiedzUsuńmarchewki? czemu nie, dodaję je do różnych dań, Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie, w dodatku jest wegetariańska :-)
OdpowiedzUsuń