Tarta z młodą marchewką






Tarta inna niż wszystkie... ..bo z ciasta drożdżowego. To dlatego zwróciłam na nią uwagę w magazynie lawendowy dom .  Do tego wegetariańska więc tak jak lubię, polecam !

Tarta z młodą marchewka
(przepis z małymi zmianami oryginał tu)


ciasto

200 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
100 ml wody
1 jajo
30 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
szczypta cukru

nadzienie

3-4 marchewki
3 pieczarki
3/4 szklanki jogurtu greckiego
łyżka musztardy
2 jaja
1 ząbek czosnku
mozzarella
pół łyzeczki kminku
szczypta kurkumy
sól
pieprz

1. Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami letniej wody i łyżką mąki, odstawiamy na 20 minut.
2. Do gotowego zaczynu wlewamy resztę wody , mąki (oba rodzaje) oliwę, i sól, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1.5 godziny.
3. Umytą marchew , gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min, następnie kroimy każdą wzdłuż.
4. Jogurt mieszamy z jajami, musztardą, czosnkiem , przyprawami.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczona formę do tart ( u mnie 28 cm) układamy marchewki, pokrojone pieczarki, plastry mozzarelli i zalewamy masą jogurtowo- jajeczną .
6. Pieczemy w 200 st ok 45 min


Smacznego!

Komentarze

  1. Ale apetycznie wygląda :) Nigdy nie zapiekałam marchewki z serem, a już na pewno nie w tarcie, jednak to wydaje się całkiem smakowity pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście nietypowa! Ale na pewno smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewki? czemu nie, dodaję je do różnych dań, Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie, w dodatku jest wegetariańska :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty