Wege kolacja

O tym, że cukinia jest sama w sobie pyszna wiadomo ale nie każdy wie, że w połączeniu z parmezanem nabiera wyrafinowania i elegancji. Lekko, zielono, ciekawie!







Grillowana cukinia z parmezanem

cukinia
tarty parmezan
pomidory
sól morska
zioła prowansalskie
pieprz
czosnek

cukinie myjemy, kroimy w plastry, solimy, grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Tak zgrillowane cukinie układamy na natłuszczonej blasze , posypujemy pieprzem , ziołami i startym parmezanem , obok układamy połówki pomidorów najlepiej podłużnych. Pomidorki solimy , skrapiamy oliwą, octem balsamico, ziołami i posypujemy posiekanym czosnkem. Wszystko zapiekamy w piekarniku ok 10 min w 200 st. Podajemy ciepłe w towarzystwie sałaty i bagietki. Dobre wino mile widziane.


Smacznego!

Komentarze

  1. pysznie, jeszcze wakacyjnie ;] i ta pieczona cukinia, taak!

    OdpowiedzUsuń
  2. wpraszam się:) taka kolacja "chodzi" za mną od dawna, ale leń jest silniejszy:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co lubię : ) Naprawdę, nic dodać nic ująć ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. proste, smaczne i do tego to wino ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty