Zupa z tego co króliczki lubia najbardziej
Zaskakująco pyszne połączenie curry i kminku! Zwykle łączy się curry i kumin ale zeby tak ...? a jednak , spróbujcie nie pożałujecie!!!
Zupa marchewkowa
pomysł na zupę tu
400 g marchewki( najlepiej młodej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
litr bulionu
4 łyżki masła(u mnie klarowane)
100 g serka topionego
łyżeczka curry
łyżeczka mielonego kminku
2 szczypty cukru
sól
pieprz
Cebulę i marchew rozdrabniamy(kroimy lub trzemy na tarce).
W rondlu rozpuszczamy masło , wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili rozdrobnione cebulę i marchew oraz przyprawy (curry i kminek).
Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając.
Wlewamy bulion , doprawiamy solą pieprzem i cukrem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10-12 minut. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy serek.
Miksujemy.
Zajadamy z grzankami.
Smacznego!!
I ni tylko króliczki! ;D
OdpowiedzUsuńAle ma śliczny kolor:)
OdpowiedzUsuńten kolor to chyba dzięki curry? wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńTak, to zasługa curry i serka topionego:)
Usuń