Jabłecznik razowy z kawą zbożową i miodem lipowym










kruche ciasto razowe

3 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
100 g zimnego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jaja
1/2 szklanki miodu lipowego(lub innego)
1/2 szklanki orzechów włoskich (niekoniecznie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


jabłka

2 kg szarych renet
3-4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kawy zbożowej instant(inka)
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki miodu lipowego(lub innego)
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatałowej i imbiru
2/3 szklanki rodzynek(pominęłam)



wykonanie:

Na stolnicę wysypać mąkę z solą, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dodać pokrojone masło i cukier, jaja , miód i zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić na dwie części , każdą zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić ( u mnie plastry) i usmażyć z cukrem. Nie za długo! Jabłka nie powinny się bardzo rozpaść. Dodać sok z cytryny, kawę, budyń, miód, przyprawy i ew. rodzynki. Chwilę podusić mieszając. 

Połowę ciasta rozwałkować , przenieść do formy, ponakłuwać widelcem , posypać posiekanymi orzechami, piec ok 10 minut w temp 180 st z termoobiegiem.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim przygotowane jabłka, przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta i piec ok 45 min w temp 180 st (termoobieg). Ewentualnie zmniejszyć temperaturę.

Jabłecznik smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, jest mocno korzenny, ciężki (mąka razowa) , świetny na listopadowy czas.

* forma 28/24 cm
  przepis Roberta Sowy






Smacznego!!

Komentarze

  1. Bardzo ciekawie brzmi ten przepis! Już sobie zapisuję do wypróbowania :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty