Proste ciasto na co raz chłodniejsze popołudnia
PROSTE CIASTO NIGELLI
składniki:
240 g masła
200g cukru pudru
300 g mąki pszennej
otarta skórka i sok z jednej cytryny
3 duże jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st
Utrzeć masło z cukrem, dodać skórkę z cytryny. Jajka rozmłócić widelcem. Nadal miksując dodawać po małej porcji masy jajecznej i jednej łyżce mąki. (wszystko w temp pokojowej). Na końcu wlać sok z cytryny. Ciasto przełożyć do małej keksówki (21/12)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 g , aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
źródło: Jak być domową boginią Nigella Lawson
Smacznego!
Wygląda smacznie, ale mim zdaniem jest to ciasto ucierane, a nie biszkoptowe.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, ale mim zdaniem jest to ciasto ucierane, a nie biszkoptowe.
OdpowiedzUsuńDokładnie wygląda ślicznie i zapewne tak też smakuje,ale to ucierane ciasto bo biszkopt zazwyczaj pieczemy bez tłuszczu.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, zasugerowałam się nazwą z książki Nigelli a najwyraźniej zostało to źle przetłumaczone z orginału. Dzięki za uwagi:-)) nie chciałabym nikogo wprowadzać w błąd. Poprawiam tytuł ale na zdjęciach już niestety tak zostanie:-(
OdpowiedzUsuńPycha, zjadłabym takie cytrynowe ciacho do kawy. :)
OdpowiedzUsuń