Wegańska pasta z białej fasoli z chrzanem i majerankiem
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
składniki:
kubek białej fasoli np : typu "jaś"
łyżka chrzanu
łyżeczka majeranku
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka natki
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
wykonanie:
Fasolę namoczyć , najlepiej na noc.
Odcedzić , zalać nową wodą z solą i gotować do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedzić, pamiętając aby trochę wody z gotowania zachować.
Przełożyć do blendera wraz z resztą składników, zmiksować na gładką masę.
Dolewać wody z gotowania regulując w ten sposób konsystencję pasty.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego!
muszę wypróbować! :-) Niestety jestem uczulona na cytrynę, myślisz, że mogę zastąpić ją octem winnym?
OdpowiedzUsuńJa nie dawałabym octu , po prostu pomiń tę cytrynę:))))
OdpowiedzUsuńdzięki! :-)
UsuńPodoba mi sie polaczenie chrzanu z fasola i ciekawi zarazem. Wyprobuje z pewnoscia :))
OdpowiedzUsuńcieszę się, spróbuj koniecznie! :))
Usuń