Ciasteczkowo
Dzisiaj 2 pyszne propozycje ciasteczkowe wypatrzone na smakowitym blogu chillibite.
Po pierwsze mocno cytrynowe chrupiące ciasteczka do popołudniowej herbatki. Podbiły moje serce, bo zdjęcie autorki jest absolutnie fantastyczne. A potem podbiły nasze podniebienia tym cytrynowym smaczkiem.
Po drugie zaś babeczki z czekoladą , mój debiut . Zrezygnowałam z kajmaku i powideł na rzecz czekolady w czystej , płynnej postaci zgodnie z życzeniem reszty domowników, przy czym babeczki nadziewałam oszczędnie aby nie były zbyt słodkie.
Ciasteczka Cytrynowe
żródło
Kruche babeczki z czekoladą
źródło
400g mąki
250g margaryny
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
4 żółtka
150g czekolady deserowej
50g czekolady mlecznej
50ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
Po pierwsze mocno cytrynowe chrupiące ciasteczka do popołudniowej herbatki. Podbiły moje serce, bo zdjęcie autorki jest absolutnie fantastyczne. A potem podbiły nasze podniebienia tym cytrynowym smaczkiem.
Po drugie zaś babeczki z czekoladą , mój debiut . Zrezygnowałam z kajmaku i powideł na rzecz czekolady w czystej , płynnej postaci zgodnie z życzeniem reszty domowników, przy czym babeczki nadziewałam oszczędnie aby nie były zbyt słodkie.
Ciasteczka Cytrynowe
żródło
130g masła
100g cukru
1 cytryna
2 żółtka
200g mąki
50g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
1 cytryna
2 żółtka
200g mąki
50g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem. Cytrynę myjemy i sparzamy - startą zeń skórkę i wyciśnięty sok dodajemy do utartego masła, potem wciąż ucierając dodajemy żółtka (temp.pokojowa).
Mieszamy razem oba rodzaje mąki i proszek i dodajemy po łyżce do masy maślanej wciąż ucierając.
Ciasto owijamy folią i chowamy na 3 godziny do zamrażarki( ja dałam do lodówki)
Po wyjęciu wykładamy na wysypany mąką blat i wałkujemy partiami na grubość ok 1/2 cm. Ciasto, którego akurat nie wałkujemy, trzymamy w lodówce. Wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze z papierem. Smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem lub kolorowymi cukierkami. Pieczemy ok 8 min w 200st.
Kruche babeczki z czekoladą
źródło
400g mąki
250g margaryny
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
4 żółtka
150g czekolady deserowej
50g czekolady mlecznej
50ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
Czekoladę, śmietankę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (dwa garnki włożone jeden w drugi, dolny z gotująca się wodą w górnym składniki na płynną czekoladę)dokładnie mieszając.
Mąkę, puder i proszek mieszamy , zimną margarynę ścieramy na tarce, łączymy. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy spójne ciasto. Wyklejamy ciastem foremki do babeczek i wstawiamy na tacy do lodówki na 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Pieczemy babeczki ok 12 minut, aż brzegi będą się rumienić. Kiedy całkowicie wystygną wyciągamy z foremek. Wkładamy czekoladę póki jeszcze jest płynna,ozdabiamy:))
Smacznego:)
Ozzie, jak u Ciebie ładnie! Jak to możliwe, że mnie tu jeszcze nie było? Oba rodzaje tych ciasteczek znam i jadłam u Źródła ;) Pyszne!
OdpowiedzUsuńQuinoamatorko dziekuję i zapraszam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie , może nie tak piękne jak u Źródła(uklony dla autorki) ale naprawde zachwyciły mnie smakiem:)
ciasteczka i babeczki wygladaja pysznie i az chce sie je schrupac:)
OdpowiedzUsuńa u mnie dzisiaj tez ciasteczka, tylko ze pomaranczowe, zapraszam:)
Urocze ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńciężki wybór, bo obie propozycje wyglądają świetnie. ale ja pokusiłabym się na babeczkę mimo wszystko;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie kruche babeczki - a najbardziej, jak ktoś mi zrobi, bo cierpliwości do wylepiania foremek ciastem to ja jednak nie mam...:P
OdpowiedzUsuńto ja porywam te babeczki z czekoladą!
OdpowiedzUsuńlubię, gdy jest ciasteczkowo. bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń