kiełbaski na patyczku
Zazdroszczę wiośnie. .....Bo czyż jest na świecie coś na co czeka tyle ludzi w tym samym czasie? .......................Nie ma.
Lato już nie ma tak dobrze.
Wiosna przechodzi w lato szybko i niezauważalnie.
O tak , zazdroszczę wiośnie i tak samo jak tysiące ludzi na świecie czekam na Nią z utęskniemiem rok w rok niezmiennie.
Dziwnie brzmiące kofto- kiftety znalazłam na świetnym blogu chillibite. Potrawa zdecydowanie dla miłośników kuchni turecko - arabskiej. Trochę zmniejszyłam ilość kuminu bo po prostu toleruję tę przyprawę tylko w małych ilościach. Fajny pomysł z patyczkami , takie kiełbaski egzotyczne czy kiełbaski inaczej.
kofto- kiftety
(cyt. za autorką)
1 kg jagnięciny
lub zmielone razem 350g łopatki wołowej, 350g pręgi wołowej, 300g łopatki wieprzowej/ u mnie wołowina
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy/olej
1 łyżka masła
3 łyżeczki kuminu/dałam 1 łyżeczkę
1 łyżeczka łagodnego curry
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 jajka
2 łyżeczki soli /1 łyżeczka
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego/dałam zwykły świeżo mielony
2 łyżki świeżego soku z cytryny
8 łyżek posiekanych listków świeżej mięty - możesz dodać więcej!/pominęłam
1 łyżka sosu worcestershire/pominęłąm
5 łyżeczek harissy - jeśli danie jest tylko dla dorosłych, możesz dodać 2 dodatkowe łyżeczki
W moździerzu utłucz drobno kumin. Na oliwie/oleju z masłem przesmaż posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną (ale nie mają być rumiane), zmniejsz płomień i dodaj utłuczony kumin, curry oraz gałkę muszkatołową i chwilę przesmaż. Odstaw do przestudzenia.
Do zmielonego mięsa dodaj jajko, sól, pieprz, sok z cytryny, miętę, sos worcestershire i harissę. Dokładnie wymieszaj a na końcu dodaj przestudzoną cebulę przesmażoną z przyprawami i bardzo dokładnie wyrób. Jeśli masa będzie zbyt zbita, możesz dodać kilka łyżek wody gazowanej. I to jest ten moment, kiedy możesz spróbować, czy mięso jest dobrze doprawione - uformuj z niego małą kuleczkę i podsmaż na oliwie na patelni. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli czujesz, że "czegoś brakuje". Miskę z mięsem przykryj dokładnie folią i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia formuj podłużne kiełbaski i obklejaj je wokół namoczonych patyczków do szaszłyków. Piecz na grillu (lub w piekarniku na gratce grillowej - grill + termoobieg 200°C) ok 5-7 minut, przewracając w trakcie. Podawaj z cząstkami cytryny i tzatziki. Pyszne na gorąco zdjęte prosto z grilla, ale równie dobre na zimno, jeśli jakiś się ostanie ;)
Lato już nie ma tak dobrze.
Wiosna przechodzi w lato szybko i niezauważalnie.
O tak , zazdroszczę wiośnie i tak samo jak tysiące ludzi na świecie czekam na Nią z utęskniemiem rok w rok niezmiennie.
Dziwnie brzmiące kofto- kiftety znalazłam na świetnym blogu chillibite. Potrawa zdecydowanie dla miłośników kuchni turecko - arabskiej. Trochę zmniejszyłam ilość kuminu bo po prostu toleruję tę przyprawę tylko w małych ilościach. Fajny pomysł z patyczkami , takie kiełbaski egzotyczne czy kiełbaski inaczej.
kofto- kiftety
(cyt. za autorką)
1 kg jagnięciny
lub zmielone razem 350g łopatki wołowej, 350g pręgi wołowej, 300g łopatki wieprzowej/ u mnie wołowina
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy/olej
1 łyżka masła
3 łyżeczki kuminu/dałam 1 łyżeczkę
1 łyżeczka łagodnego curry
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 jajka
2 łyżeczki soli /1 łyżeczka
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego/dałam zwykły świeżo mielony
2 łyżki świeżego soku z cytryny
8 łyżek posiekanych listków świeżej mięty - możesz dodać więcej!/pominęłam
1 łyżka sosu worcestershire/pominęłąm
5 łyżeczek harissy - jeśli danie jest tylko dla dorosłych, możesz dodać 2 dodatkowe łyżeczki
W moździerzu utłucz drobno kumin. Na oliwie/oleju z masłem przesmaż posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną (ale nie mają być rumiane), zmniejsz płomień i dodaj utłuczony kumin, curry oraz gałkę muszkatołową i chwilę przesmaż. Odstaw do przestudzenia.
Do zmielonego mięsa dodaj jajko, sól, pieprz, sok z cytryny, miętę, sos worcestershire i harissę. Dokładnie wymieszaj a na końcu dodaj przestudzoną cebulę przesmażoną z przyprawami i bardzo dokładnie wyrób. Jeśli masa będzie zbyt zbita, możesz dodać kilka łyżek wody gazowanej. I to jest ten moment, kiedy możesz spróbować, czy mięso jest dobrze doprawione - uformuj z niego małą kuleczkę i podsmaż na oliwie na patelni. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli czujesz, że "czegoś brakuje". Miskę z mięsem przykryj dokładnie folią i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia formuj podłużne kiełbaski i obklejaj je wokół namoczonych patyczków do szaszłyków. Piecz na grillu (lub w piekarniku na gratce grillowej - grill + termoobieg 200°C) ok 5-7 minut, przewracając w trakcie. Podawaj z cząstkami cytryny i tzatziki. Pyszne na gorąco zdjęte prosto z grilla, ale równie dobre na zimno, jeśli jakiś się ostanie ;)
ale smakowite zdjecia:) az slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńja równie mocno tęsknie za wiosną i czekam na nią z nadzieją że przyjdzie wcześniej i nas zaskoczy;)
OdpowiedzUsuńapetyczne kofty- i te ciepłe kolorki;)
wiosny już się nie mogę doczekać! ta aura za oknem już nuży i męczy...
OdpowiedzUsuńa kofty cudowne! tyle harissy więc muszą mieć duuużą moc :)))
pozdrawiam ciepło!
przyjemnie jest umilac sobie wiosenne oczekiwanie czymś pysznym..
OdpowiedzUsuńwspaniałe. teraz wiosna powinna nadejść znacznie szybciej... przynajmniej w duszy :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie każda pora roku ma swój urok, bardzo lubię zimę :), choć właściwie preferuję jesień
OdpowiedzUsuńO wspaniale!
OdpowiedzUsuń]O cos dla mojej rodziny zdecydowanie:)
mniam, mniam ;]
OdpowiedzUsuńteż chcę taką kiełbaskę!